Kde brát hormon štěstí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kde brát hormon štěstí?

 (Shutterstock)

V životě každého z nás přicházejí chvíle, kdy se cítí mizerně. Příčinou psychické nepohody mohou být přepracovanost, obavy o budoucnost, nemoc, dokonce i změny počasí. Pokud se psychických chmur zbavujeme konzumací alkoholu či nahodile zvolených léků, duševní vyrovnanosti tím nedocílíme, nápravu je třeba hledat jinde.

Za pocit únavy, podrážděnost, potíže se spánkem a chmury může nedostatek hormonu štěstí – odborně nazývaného serotonin. Je ve skutečnosti přenašečem nervového signálu a jeho úkolem je udržovat rovnováhu mezi nervovým napětím a útlumem. Kde se serotonin bere? Tělo si ho musí vyrobit, a to z tryptofanu – živiny, která je v rozdílné míře zastoupena prakticky v každé potravině, již sníme. Tuto přímou spojitost mezi živinou tryptofanem a psychickou rovnováhou vědci objevili před více než půlstoletím.

MÁME HO MÁLO

Proč tolik lidí dnes trpí nedostatkem serotoninu a jaké jsou příčiny poklesu jeho hladiny, když tryptofan denně přijímáme ze stravy? Příčin je více a mohou se kombinovat. Nadměrná psychická zátěž serotonin rychle odbourává, jeho hladinu mohou snižovat i některé léky. Skladba potravy může být v konkrétních případech na tryptofan obzvláště chudá a tryptofan se vstřebává do těla obtížněji než jiné živiny, což platí zejména v případech poruch trávicího ústrojí.

BEZ NEŽÁDOUCÍCH ÚČINKŮ

Tryptofan je ale dnes k dispozici i jako doplněk stravy. Ke zřejmým výhodám jeho užívání pro znovunabytí psychické pohody a vyrovnanosti patří jeho přírodní původ i skutečnost, že organismus je na jeho příjem naprogramován. Nežádoucí účinky či vznik návyku na užívání nehrozí. Tryptofan má navíc i další specifické využití, pomáhá zbavit se neřestí, jako jsou kouření nebo závislost na alkoholu.

HROMON ŠTĚSTÍ A VĚK

Nedostatek hormonu štěstí serotoninu, resp. tryptofanu, z něhož serotonin vzniká, může souviset i s věkem. S léty klesá schopnost těla tryptofan štěpit a vstřebávat. Proto může člověka s přibývajícími roky v důsledku nízké hladiny serotoninu trápit vnitřní neklid, úzkosti či poruchy spánku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.