Rarita v brněnské zoo. Narodila se vzácná samička: To je Agnes, první buvolec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rarita v brněnské zoo. Narodila se vzácná samička: To je Agnes, první buvolec!

Od první chvíle skotačí se svou mámou Amali.
Od první chvíle skotačí se svou mámou Amali. (Foto Zoo Brno)

V brněnské zoo mají velký důvod k radosti. Vůbec poprvé v historii se tam narodilo mládě buvolce běločelého – samička Agnes. 

Buvolec běločelý není druh buvola, jak by mohlo jeno jméno napovídat. Je to antilopa. „Agnes se narodila ve čtvrtek. Pro její matku to byl sice první porod, ale proběhl hladce a Amali si vede dobře i v péči o mládě,“ prozradil chovatel František Ptáček.
Malá Agnes svou matku, která ji naviguje i hlasem pomocí bučení a bekání, všude následuje. Všechno kolem je nové, vše důkladně zkoumá. „Společně už mají za sebou i několik krátkých návštěv odstavného výběhu,“ pochlubil se chovatel.

Na pokraji vyhubení

Zoo Brno chová buvolce běločelé od srpna 2016, kdy z Liberce dorazil samec Mel. Ten je i otcem malé Agnes. Samice Amali pochází z Magdeburgu. Vzácní sudokopytníci se dožívají až 17 let, samice vždy rodí jen jedno mládě. Obě pohlaví nosí rohy, u samců dlouhé až 50 cm. Kvůli svému masu byli už před rokem 1900 na pokraji vyhubení, chovy v zoo ale antilopy zachránily. Část se jich pak vrátilo i do Afriky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.