Úžasné modely Rosenbaumova salónu: Tak se šilo pro smetánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Úžasné modely Rosenbaumova salónu: Tak se šilo pro smetánku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Oblékal hollywoodskou hvězdu Marlene Dietrichovou (†90) a další celebrity! Oldřich Rosenbaum (†95) vedl za první republiky vyhlášený módní salon v pražské Štěpánské ulici. Modely tohoto návrháře nyní vystavuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Vedení rodinného podniku převzal Oldřich Rosenbaum v roce 1919. Svým zákaznicím nabízel stejnou kvalitu jako vyhlášené pařížské salony. „Rosenbaumovy modely jsou zajímavé luxusním materiálem, nápaditým a ve své době vysoce módním designem a perfektním provedením,“ řekla Aha! kurátorka výstavy Eva Uchalová.

Na podzim roku 1938 homosexuální návrhář židovského původu utekl před postupujícím nacismem přes Francii do USA. Pod jménem Oldric Royce tady začal novou úspěšnou kariéru. Zemřel v roce 1992 a s módou tak prožil celé 20. století.

Výstava Život s módou

Kdy? Denně kromě pondělí 10.00 až 18.00, do 9. prosince 2018

Kde? Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Za kolik? Zdarma

Manekýna Mandlová

Rosenbaum před emigrací zaměstnával i Adinu Mandlovou. „Ráda chodila s dalšími manekýnami do jeho bytu na bujaré večírky,“ řekla Uchalová. Při začátcích své herecké kariéry Mandlová přátelství uplatnila a půjčovala si u něj drahé toalety.

Drahá krása

Zákaznicemi byly dámy z nejbohatších společenských vrstev. Tomu odpovídala i cena. „Komplet ručně šitých hedvábných šatů, vlněného pláště s kožešinou z rysa a vyšívaný hedvábný klobouk stál majitelku 7200 korun. To odpovídalo půlročnímu učitelskému platu,“ řekla Uchalová.

Oblékal i první dámu

Brzy po příjezdu do USA se Rosenbaum prosadil v nejvyšších společenských kruzích. „Jeho zákaznicemi se stala celá řada celebrit z řad manželek politiků a hereček,“ uvedla Uchalová. V jeho šatech tak chodily herečky Marlene Dietrichová, Ginger Rogersová nebo první dáma Ameriky Eleanor Rooseveltová!

Pochvala až v kongresu

Velkého ocenění se pražský návrhář dočkal na půdě Kongresu v USA v roce 1958. „Francis E. Dorn vyjádřil Mamie Eisenhower zvláštní hold za její vůdčí roli ve stylu oblékání při plnění oficiálních státních povinností. Zásluhu na tom přičetl právě Oldricu Roycovi,“ řekla Uchalová. Jeho šaty později oblékly také první dámy Eleanora Rooseveltová či Bess Trumanová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.