Hřiby letos už končí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Hřiby letos už končí!

Plný klobouk hřibů, takový úlovek našel včera za půl hodiny v lese Radek Pavlů (40) z Olomouce.
Plný klobouk hřibů, takový úlovek našel včera za půl hodiny v lese Radek Pavlů (40) z Olomouce. (Foto pro Aha! – Radek Pavlů, Jitka Pivodiová)

Dubáci, křemenáče a suchohřiby! To byly doteď běžné úlovky houbařů. Jenže z většiny lesů už pomalu mizí. V našich košících je vystřídají václavky, čirůvky a strmělky.

Zatímco v lesích na Šumavě a na Vysočině se hřibovitým stále daří a rostou jako divé, jinde už jejich sezona končí. „V Beskydech už jich je opravdu málo, když se poštěstí, jde většinou o suchohřiby,“ řekl Aha! mykolog Milan Plášek.


Za nespravedlivé rozložení přitom může hlavně stále sucho. S chladnějším počasím se však rozdíly začnou stírat. „Je víc rosy a na krajích lesa pomáhají i ranní mlhy,“ vysvětluje Plášek. Podle něj však není důvod k velkému smutnění. „Začíná sezona václavek, čirůvek a strmělek, a to jsou taky krásné houby,“ uklidňuje houbaře mykolog.

Úlovek k obědu
Sofinka (6) se svou babičkou Jitkou Pivodovou (57) houbařily v okolí Zdeslavic na Kutnohorsku. Našly košík suchohřibů a babek. „Udělaly jsme si fleky s houbami,“ řekla úspěšná houbařka.

Bude až 24 °C
Meteorologové očekávají nezvykle teplý týden. „V maximech naměříme až 24 stupňů, chladnější budou jen rána,“ vysvětila meteoroložka Dagmar Honsová. Přesto se však nemusíme obávat přízemních mrazíků, ty zabrzdí mlhy a nízká oblačnost. Krásné počasí vydrží zřejmě až do 20. října.

Přečtěte si
lukim
9. 10. 2018 • 07:43

To je nadpis jako zvon. U nás letos růst ani nezačaly, tudíž není ani co končit

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.