Zemřeli jí oba rodiče, partner ji opustil: Jsem na život i na děti (6, 9) sama! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřeli jí oba rodiče, partner ji opustil: Jsem na život i na děti (6, 9) sama!

Ranáta Štěpánková se těší, jak si pokoj děti zútulní.
Ranáta Štěpánková se těší, jak si pokoj děti zútulní. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Spolu se dvěma dětmi (6, 9) se životem protlouká Renáta Štěpánková (34) z Teplic. Táta dětí se o rodinu nezajímá a drahý nájem v bytě už sama finančně nezvládla. Pomoc od čtvrtka našla v zrekonstruovaném azylovém domě v Krupce.

„Bydlela jsme v Teplicích v pronajatém bytě. Rozešla jsme se přítelem a už jsem neutáhla nájem. Ten byl 11 tisíc korun. Na to jsem neměla,“ řekla žena při slavnostním otvírání azylového domu. Děti, dcera (6) a syn (9), byly v tu dobu ve škole.



Stesk po rodičích

„Nikoho jiného, kdo by mi pomohl, nemám. Rodiče zemřeli. Maminka před čtyřmi měsíci a táta před šesti,“ řekla a utřela si uslzené oči. Tvář se jí však rozjasnila při zmínce o dětech. Těší se, až si prostorný pokoj vonící novotou zútulní. „Určitě se tu objeví plakát Elzy z Ledového království. Tu má ráda dcera. Syn spíš pokukuje po parkuru,“ popsala.

Začne pracovat

Renáta má 12 let praxe v obchodě jako prodavačka a ráda by si časem našla práci na ranní směnu. „Je to těžké, protože družinu otvírají od šesti a mohu tedy dělat nejdříve od sedmi a jen do patnácti hodin. Hlídání nemám,“ řekla s tím, že časem by se ráda zase vrátila do normálního života.

Šest pokojů pro mámy a děti
Ženy mohou v charitativním zařízení bydlet rok. „Někdy o pár měsíců déle, když třeba potřebují došetřit, aby si pronajaly byt. Pracují a snaží se,“ řekla vedoucí domu Karolína Jírová. Má šest pokojů a je určen pro šest matek a 16 dětí. Mají společnou kuchyň a sociální zařízení.

Rekonstrukce za 16 milionů
Objekt patří městu Krupka. To azylový dům před rokem uzavřelo kvůli špatnému stavu a zrekonstruovalo a ve čtvrtek předalo Charitě Teplice, která ho provozuje. Rozsáhlá oprava si vyžádala bezmála šestnáct milionů korun. Čtrnáct milionů pokryla dotace EU. Je určen pro ženy s nezaopatřenými dětmi z Ústeckého kraje.



Přečtěte si
Inka
26. 9. 2018 • 05:01

... protože většinou tyto plačky není problém dohledat na Facebooku...

Labello
22. 9. 2018 • 14:48

Takových lidí je, kteří musí bojovat s osudem a nekňourají do novin! Stát ji rozhodně nenechal na holičkách, má kde bydlet, jíst co určitě také, děti jsou zdravé a to už je samo o sobě důvod, aby zvedla hlavu, zahodila tu příšernou černou tužku na oči a začala něco dělat (práci na pár hodin denně určitě najde).

panamira
22. 9. 2018 • 14:47

Že je sama bez chlapa se nesmí divit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.