Lilianka (6): Darovala své dlouhé vlasy dětem s rakovinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lilianka (6): Darovala své dlouhé vlasy dětem s rakovinou

Lili rodiče nikdy nestříhali. Měla proto vlásky nejdelší ze všech v širokém okolí.
Lili rodiče nikdy nestříhali. Měla proto vlásky nejdelší ze všech v širokém okolí. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink a archiv rodiny Mikulcovy)

Měla nejkrásnější vlasy široko daleko. Od narození se nestříhala a její ohon jí všichni záviděli. Teď ale Lilianka Mikulcová (6) z Hlásnice na Olomoucku dobrovolně
usedla pod kadeřnické nůžky. Šokovaly ji příběhy onkologicky nemocných dětí, a tak se rozhodla darovat jim své vlasy.

„Jsem strašně ráda, že to někomu pomůže. Že děti, kterým slezou při léčbě vlasy, si třeba vezmou paruku z mých vlasů. Mně těch dětí bylo moc líto. Já jsem zdravá a dětem bych to přála taky,“ řekla Aha! malá Lili.

Koukala přes rameno...

„Vzniklo to vlastně tak, že já jsem přes kamarádku na Facebooku objevila server Dlouhovláska. cz a všimla si tam videí s nemocnými dětmi i dospělými,“ prozradila Liliančina maminka Redlouhé vlasy Pomohla tím dětem s rakovinou... nata (28) a dodala: „To zasáhne každého. Tak jsem dala like a začala to víc sledovat. No a jednou, ani jsem si jí nevšimla, mi Lilča koukala přes rameno. Hned se ptala, co je to za holčičky a proč nemají vlasy.“

Hned se rozhodla

Maminka Liliance vysvětlila, že holčičky jsou vážně nemocné a vlasy jim vypadaly kvůli náročné léčbě. „V tu chvíli začala mluvit o tom, že už ji ty její dlouhé vlasy nebaví a že by se jich chtěla zbavit,“ prozradila maminka, která byla reakcí dcerky mile překvapena. Lili chodí ještě do školky a rodiče předpokládali, že od narození nestříhané vlasy jí vydrží alespoň do první třídy. „Když jsem to ale řekla, tak se začala vztekat a že se nebude česat a tak. Tak jsem se jí zeptala, jestli by vlasy chtěla opravdu darovat, a to její nadšení bylo nepopsatelné,“ konstatovala maminka Renata.

Podepsaly protokol

Na stříhání se Lili s maminkou vypravily do Prahy. „Spojily jsme to s malým výletem. V salonu to pak bylo šmik šmik. Podepsaly jsme protokol, že vlásky darujeme a za půl hodinky bylo po všem,“ řekla Aha! Renata Mikulcová. Když přišla Lili do školky s novým účesem, bylo to pro všechny velké překvapení. „Všichni ale říkali, že mi to moc sluší. To jsem moc ráda, ale hlavní je, že jsem někomu, prý nějaké holčičce, mohla pomoct.“

Zase se ostříhám

Malá Lili je už teď rozhodnutá, že v dárcovství vlasů bude pokračovat. „Počkám, až mi znovu narostou, a pak se zase ostříhám daruju je,“ prozradila Lili.

Malá hrdinka

„Lilianka je velmi citlivé a vnímavé děvčátko. Je naší malou hrdinkou a její čin je dobrým příkladem pro ostatní. Děkujeme!“ řekla ředitelka Liliančiny školky Drahomíra Soldánová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.