Narkomany na severu Moravy kosí syntetická marihuana zvaná zombie droga: Smrt může být i v prášku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Narkomany na severu Moravy kosí syntetická marihuana zvaná zombie droga: Smrt může být i v prášku!

Tomuto člověku hrozí až 18 let. Zřejmě on podal smrtící drogu bezdomci, který později zemřel.
Tomuto člověku hrozí až 18 let. Zřejmě on podal smrtící drogu bezdomci, který později zemřel.  (Foto Aha! – Karel Janeček)

Už i v podobě prášku, ze kterého lze připravit nebezpečný koktejl do žíly, se vyskytuje syntetická marihuana v ulicích Ostravy. Tato smrtící droga se zatím objevovala mezi narkomany v podobě kuřiva.

Syntetická marihuana srazila k zemi už 22 lidí, kteří přežili jen proto, že fet nezapili mohutně alkoholem. Dalších 15 případů nealkoholových otrav policie teprve prověřuje. Fatální chybu s alkoholem udělal v pondělí narkoman (†32) v ostravském centru. Měl v sobě 3 promile a usmrtilo ho dvojí potáhnutí drogy z aplikátoru. »Umělou trávu« mu poskytl dealer (36), jemuž hrozí až 18 let. A pěti dalším prodejcům (17 až 41) po pěti letech.

Tisíce ohrožených

„Zajištěno bylo zatím víc než sto kusů balení zřejmě psychotropní látky,“ potvrdila policistka Gabriela Pokorná. V oběhu by mohlo být nejméně dalších čtyři sta balení, horší prognózy hovoří ale i o třech tisících balíčků, každý se dvěma dávkami. Droga se objevila kromě Ostravy také v Hlučíně. Navíc byla zachycena i jako prášek podobný pervitinu.
„V krystalické podobě může být zaměňována za drogy metamfetamin, extáze a další,“ vysvětlila policistka Pokorná.

Jako mrtvoly

Syntetická marihuana bývá přezdívána jako zombie droga kvůli svým účinkům. Po jejím požití se totiž narkomani klátí jako filmové »oživlé mrtvoly« a mají nepřítomný výraz.

Zabiják (36) je z Polska?

Spekuluje se, že »umělou trávu« přivezl do Česka některý z polských dealerů. Třeba měl strach z vysokých trestů, které teď za ni v Polsku hrozí. Až do půlky srpna zde byla totiž legální. Kontejner, kde nebezpečné balíčky našla bezdomovkyně, mohl sloužit jako mrtvá schránka...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.