Páni, havrani sbírají vajgly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Páni, havrani sbírají vajgly!

Christophe Gaborit vycvičil celkem šest havranů.
Christophe Gaborit vycvičil celkem šest havranů. (Foto Profimedia.cz)

Sehnat dobrou uklízečku není v dnešní době lehký úkol, francouzský zábavní park Puy du Fou ale tento problém vyřešil elegantně. Noví sběrači odpadků neremcají, jsou pečliví, přičinliví a nemusí jim ani nic platit.

Dávno se ví, že ptáci čeledi krkavcovitých jsou velmi inteligentní. Vrány, havrani, krkavci, sojky i kavky používají nástroje, plánují do budoucna, rozeznávají obličeje a je dokázáno, že když jim člověk udělá něco špatného, zůstanou na něj naštvaní. Jejich chytrost teď využili v parku s historickou tematikou a šestice havranů už sbírá nedopalky a malý odpad.



Vycvičil je sokolník
Na starost je má hlavní sokolník Christophe Gaborit, který nápad dostal, když viděl, jak vrány sebraly růže a přinesly je v představení princeznám do hradu. Říkal si, jestli by havrani byli schopni něčeho podobného. A byli. Boubou, Bamboo, Bill, Black, Bricole a Baco vyrostli přímo v parku, takže na prostředí jsou zvyklí. Gaborit je motivoval jednoduše. Jakmile něco sebrali a dali do dřevěné krabice, otevřel v ní druhá dvířka, kde byla odměna v podobě jídla, nejlépe sýra, který milují (jestli to náhodou nejsou Francouzi...).

Nesmí se nudit, jinak škodí!
I když bylo uklizeno, vychytralí opeřenci neměli dost a cvičitele se snažili ošálit. V očekávání dobrot do krabice házeli i dřívka. Podle vědců je pro takto inteligentní ptáky žijící v zajetí práce dokonce prospěšná, zabaví se. Z nicnedělání a nudy totiž mívají špatné nálady, vymýšlejí hlouposti a mohou si začít ubližovat. Pracovat bude šestice čtyři dny v týdnu, s dohledem cvičitele. Ten nebude dávat pozor na ně, ale na návštěvníky, aby schválně nezahazovali odpadky kvůli sledování černých sběračů. Jejich zaměstnání má ještě druhý význam, lidem to má poslat jasnou zprávu: Když to zvládnou havrani, proč ne vy?

Celý článek si můžete přečíst v nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.