Ve skleněném chrámu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve skleněném chrámu

Ocelová část se stavěla jinde a přivezli ji na místo, až byly zhotoveny základy. Ocelovou konstrukci zvedli a k ní připojili krov z túje obrovské a střechu. Jako poslední přišly na řadu skleněné stěny.
Ocelová část se stavěla jinde a přivezli ji na místo, až byly zhotoveny základy. Ocelovou konstrukci zvedli a k ní připojili krov z túje obrovské a střechu. Jako poslední přišly na řadu skleněné stěny. (Foto Aha! – Eva Hradilová, Profimedia.cz, ara)

Dálnice Insterstate 80 se táhne celou Amerikou od New Jersey po Kalifornii. Asi v polovině této cesty, v Nebrasce mezi městy Lincoln a Omaha, poutá zrak řidičů místo billboardů nevšední stavba se skleněnými stěnami uprostřed prérie.

Jezdila jsem kolem ní v domnění, že je to stodola přestavěná na galerii, a dovnitř jsem se podívala až po ostudných 10 letech. Abyste se ke svatyni Boží rodiny (Holy Family Shrine) dostali, musíte z dálnice sjet a drkotat se polňačkami. Pro Nebrasčany je to normální, běžně vlastní velké pick-upy, jsou pro ně praktické do polí, sněhu i při setkání s jelenem na silnici. My v sedanu s citlivými sportovními koly jsme ale zažili malé dobrodružství a hru o nervy. Nakonec nás ale přivítalo asfaltové parkoviště a pohled jako z Pána prstenů.

Česká stopa
Cestička totiž nejdřív vede do návštěvnického centra, které je zasazeno do země a porostlé trávou přesně jako hobití domek. Jakmile ale vejdete dovnitř, dýchne na vás kromě všudypřítomné klimatizace úplně jiná atmosféra. Lehce kancelářské prostředí, informační tabule a hlavně celá stěna upomínkových předmětů, které si můžete koupit. Trička s obrázkem chrámu, panenky v oblečku jeptišek, svěcená voda v lahvičce, podobizny papeže. Našince ale nejvíc zaujmou růžence, označené jako zaručeně vyrobené v České republice, které prodávají za v přepočtu 450 korun. Český vliv je v Nebrasce vidět neustále, právě sem totiž směřovaly kroky velké části českých imigrantů. Potkáváte lidi s českým příjmením, koláče se tu prodávají snad víc než u nás a najdete tu i města jako Prague a Bruno (upravené Brno).

Plocha: 167 metrů čtverečních
Délka: 24,6 metru
Šířka: 8,1 metru
Výška po okap: 9,6 metru
Výška: 14,8 metru

Celý článek si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.