Školák zapálil kostelní věž | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Školák zapálil kostelní věž

Kostel v Jesenici už dnes věž opět má.
Kostel v Jesenici už dnes věž opět má. (Ilustrační foto ara)

Věž chrámu Páně v Jesenici na Rakovnicku vyhořela v prosinci 1967. Zapálil ji neopatrný školák (14), který sem bez dovolení dospělých přišel se dvěma kamarády hledat hnízdící vrabce. Oheň způsobil škodu za dvě stě tisíc tehdejších korun.

Jeseničtí občané a především věřící nechtěli věřit svým očím. V adventním čase se za větrného počasí věž jejich kostela ocitla v plamenech! O požáru psal deník Rudé právo 6. prosince 1967. Podle jeho informací trojice školáků vlezla tajně, bez vědomí místního duchovního či kostelníka, ve večerních hodinách do věžních prostor, aby tam hledala vrabčí hnízda. Lehkovážní teenageři si přitom nesvítili, jak by se dalo čekat, baterkami, nýbrž svíčkami. Právě od otevřeného ohně se jedno nalezené hnízdo vznítilo a silný vítr plameny rozfoukal natolik, že se rozšířily na celou věž. Zakročit a kostel zachránit museli hasiči, tehdy zvaní požárníci. Vyděšení školáci stačili tak tak utéct do bezpečí. Vzhledem k jejich věku proti nim nebylo vzneseno žádné obvinění a nebyli trestně stíháni. Jak se k jejich lumpárně postavili jejich rodiče, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.