Poslední báječný muž s klikou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Poslední báječný muž s klikou!

Pavel s filmem 35 mm. Musí ho ručně převíjet.
Pavel s filmem 35 mm. Musí ho ručně převíjet. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Udržuje tradici kočovného letního kina! Pavel Čadík (59) z Nesovic na Vyškovsku je jediný, kdo ještě v Česku z maringotky promítá klasické celuloidové pětatřicetimilimetrové filmy.

Láska k filmu dovedla Pavla Čadíka, který 10 let učil na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Brně, do promítačskému kurzu. „Udělal jsem ho a v roce 1993 jsem poprvé vyjel do okolních obcí promítat. Pět let jsem jezdil na kole a maringotku táhl traktor. Lidé se na letní kino těšili. Bratr se přidal v roce 1998 a vznikl Kinematograf bratří Čadíků,“ vzpomenul sourozence Josefa (63).


Točí ručně  

Největší slávu prožíval v roce 1997 na Střeleckém ostrově v Praze.  Pomáhal mu tam Bolek Polívka a režisér Tomáš Vorel. Po ničivých povodních v roce 2002 vymyslel promítání na náměstích. „Objeli jsme řadu měst, byli jsme i v Bratislavě, na dobročinné účely se vybralo hodně peněz. Naše cesty s bratrem Josefem se v roce 2007 rozešly. On jezdí také, ale už promítá digitálně. Já stále točím tou klikou. Filmy musím ručně převinout, založit, pustit,“ přiblížil Čadík.

Má to smysl

Mnozí se diví, že to Pavlovi stále stojí za to. „Každý jsme nemocný na něco. Někdo něco sbírá, já věřím tomu, že má smysl a váhu dělat to, čím jsme byli známí, nenechat se unést digitálem. Mám z toho příjemný pocit a zájem stále je. Jsem poslední báječný muž s klikou,“ směje se Pavel.

Promítá na historických strojích
Uvnitř maringotky jsou dva promítací stroje MEO 4. „Zůstávám jim věrný. Byly v letech 1958–1962  nejlepší na světě. Vedle pracovní kabiny je »ložnice« se dvěma nástěnkami. Plakátky dokumentují dřívější štace a rozverné fotografie s Bolkem Polívkou napovídají, že v maringotce bývalo veselo.

V Koryčanech málem zemřel
Aha! zastihlo Pavla s maringotkou na hřišti v  Koryčanech na Kroměřížsku. Vrátil se tam po 15 letech. „Tehdy mi tu šlo o život. Píchl mě sršeň. Netušil jsem, že jsem alergický. Začal jsem se dusit. Zachránili mě v nemocnici v Kyjově,“ zavzpomínal. Stejný rok přišel málem život podruhé. „Na náledí jsem havaroval a po nárazu do stromu jsem byl celý polámaný. Půl roku jsem byl v nemocnici, učil jsem se znovu chodit. Rok jsem marodil,“ pokračoval.


Usnul u Star Wars...
Na film U mě dobrý se přišel večer podívat Marian Elzner (33) s manželkou Jarmilou (32) z Mouchnice. „Já jsem tu před těmi 15 lety byl a usnul jsem. Promítal se Star Wars. Jen plátno bylo jinak otočeno,“ vzpomenul mladý muž.

Přijeli povzbudit rytíře
Do Koryčan přijeli za Čadíkem ze Vsetínska strážci valašských tradic Ladislav Jelínek (67) a Irena Janáčová (48). „Známe se od založení Valašského království s Bolkem Polívkou. Já jsem jeho štítonoš a strážce pokladů. Pavel je rytíř Jeho Veličenstva,“ objasnil Jelínek v kroji.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.