Pekelně horký týden – až 37 ◦C: Jak přežít vedro v autě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pekelně horký týden – až 37 ◦C: Jak přežít vedro v autě

Vedro v autě je úmorné. Ilustrační foto
Vedro v autě je úmorné. Ilustrační foto (profimedia.cz)

Interiér vozu se umí při současných venkovních teplotách rozpálit na smrtících 50 °C už za půl hodiny. Jedete na delší cestu autem? Poradíme, jak výhní projet ve zdraví.

Horko nahrává nehodám

Když se teplota v autě vyšplhá přes 25 stupňů, je to nejen nepříjemné, ale i nebezpečné. Riziko nehody se zvyšuje až o 30 %. Hrozí nervozita, nepozornost i mikrospánek. Největší hic bývá mezi 12. a 15. hodinou.

Klimatizaci o 6 stupňů

Podle lékařských doporučení byste na klimatizaci měli nastavit jen o 6 stupňů méně, než kolik je venku. Když interiér podchladíte, můžete si přivodit oběhové problémy, migrénu i nepříjemné nachlazení. Výdechy klimatizace nemiřte přímo na tělo, ale do prostoru. Při delších cestách se doporučuje snižovat teplotu postupně a před vystoupením z vozu ji zase postupně zvyšovat. Zhruba 5 minut před cílem by se měla vypnout úplně.

Jezte dietně

Řidič i pasažéři by se podle lékařů měli v horkých dnech stravovat dietně. Základ by měla tvořit zelenina a ovoce a tmavé celozrnné pečivo. Vyhnout byste se měli sladkostem, těžkým a smaženým jídlům a obsahujícím velké množství soli, tedy i sýrům a salámům.

Pijte víc než obvykle

Podle lékařů by příjem tekutin neměl klesnout pod 2 litry za 24 hodin. Ideální jsou bylinné čaje a čistá voda, nevhodné je ledově vychlazené pití, sladké limonády, káva i silný čaj. A nejde jen o žízeň. Klimatizace vysušuje vzduch ve voze, takže potřebujete pít víc a dlouhé sezení zase omezuje návrat krve z dolních končetin, které kvůli tomu snadno otečou. Dostatek tekutin tomu zabrání.

Parkujte chytře

Pokud můžete, parkujte pod střechou nebo stromy. Může tam být až o 15 stupňů chladněji. Když stín nenajdete, natočte auto zádí ke slunci tak, aby střecha stínila co největší část palubní desky. Pár stupňů tím ušetříte. Vyplatí se i odrazná fólie na čelní sklo.

Větrejte co nejvíc

Když v autě nemáte klimatizaci, otevřete i zadní okna. Vítr při jízdě vysaje teplo mnohem rychleji. Hodí se i sluneční clony na boční zadní okna, které teplotu uvnitř sníží o pár stupňů.

Pořiďte si lednici

Čerstvé potraviny a chladivé nápoje vám cestu výrazně zpříjemní. Jenže na benzinových pumpách je prodávají s výraznou přirážkou. Řešením je lednička do auta. Termoelektrickou, která vychladí potraviny uvnitř na teplotu až o 20 stupňů nižší, než je ve voze, seženete od 1200 Kč do 3700 Kč. Kompresorová, schopná mrazit až do –20 °C, stojí okolo 9 až 20 tisíc Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.