5 rad, jak nenaletět on-line! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

5 rad, jak nenaletět on-line!

Nakupovat po internetu se musí opatrně
Nakupovat po internetu se musí opatrně (Shutterstock.com)

Zahraniční e-shopy, především v Indii a Číně jsou rájem pro milovníky výhodných nákupů. Ušetřit je možné značné částky, snadno ale lze o peníze přijít. Aha! nabízí tipy, nač si dát největší pozor.

1. Vybírejte pečlivě
Základem dobrého nákupu je kvalitní e-shop, který nejen pošle objednané zboží, ale s kterým se dají řešit i případné problémy s poškozenou nebo nekompletní zásilkou. Vyplatí se proto číst recenze českých uživatelů s daným obchodem, stejně jako obchodní podmínky.



2. Hlídejte si sídlo skladu
Pozor si dejte na to, zda evropský e-shop neodesílá své zboží ze skladu ve třetí zemi. Pak se totiž bude zboží týkat celní a daňová procedura.

3. Zjistěte si výši cla
Láká vás nízká cena zboží z mimoevropského e-shopu? Uvědomte si, že u obchodů mimo EU vidíte cenu bez daně a bez cla. „Při nákupu zboží z e-shopu mimo EU platí, že ze zboží do hodnoty 22 eur (necelých šest stovek) se neplatí clo ani DPH, ze zboží od 22 do 150 eur se platí jen DPH, ale ne clo, nad 150 eur (cca nad 3915 korun) se platí clo i DPH,“ říká Jan Jeřábek z Banky Creditas.



4. Pozor na DPH
Dražší zboží z e-shopu mimo Evropu (u nákupů nad 150 eur) kromě cla zvedne i DPH. To je obvykle 21 %, u oblečení to může být i 12 %. „Mobilní telefony mají sazbu nulovou, hračky 3,7 %, šperky 4,7 %,“ vypočítává Jeřábek. Celkově (za clo i DPH) můžete třeba oblečení přeplatit o 36 % a u hraček zhruba o 27 % .

5. Papíry zařídí pošta
Pokud není objednávka osvobozená od cla nebo DPH, podá Česká pošta celní prohlášení. Na základě toho Celní správa vyměří clo a DPH, nebo pouze DPH. Pošta pak zásilku s příslušnými doklady doručí. Clo a DPH uhradíte spolu s poplatkem za předložení zboží, zastupování v celním řízení, případně dalšími poplatky, při doručení podobně jako u zásilek na dobírku.

DCC: služba nebo chyták?
Některé zahraniční e-shopy nabízejí (podobně jako bankomaty) službu DCC (Dynamic Currency Conversion). Ta umožňuje vybrat si měnu, ve které se bude platba provádět. Můžete tedy volit měnu svého účtu (tedy Kč) nebo měnu e-shopu (např. eura). Obojí ale má své pro a proti.
*Platba v měně vašeho účtu
Pokud zvolíte platbu v měně vašeho účtu, ihned víte, kolik peněz zaplatíte. Nevýhodou je, že to bude pravděpodobně víc, než při výběru platby v měně e-shopu. Služba DCC je totiž zjednodušeně řečeno internetová směnárna a banka vlastně od vás koruny kupuje. „Banka euro smění za koruny, započítá poplatky a k autorizaci odešle částku již v měně banky klienta, tedy v korunách,“ vysvětluje Markéta Dvořáčková z Equa bank.
*Platba v měně e-shopu
Při výběru platby bez DCC je převod peněz (např eur) přepočítaný podle středního kurzu přímo ve vaší bance a ta je pak odešle e-shopu. Výhodu tak je lepší kurs než při DCC, nevýhodou pak to, že skutečnou výši platby se dozvíte až po zaúčtování, které může trvat až 3 dny.

Přečtěte si
koliaska
20. 9. 2022 • 20:16

Hodně dobré rady, zvlášť v dnešní době, kdy je online nakupování ze zahraničí na vzestupu. Já teda už dlouho ze zahraničí nic neobjednávala. Dávám teď přednost českým eshopům, protože je to rychlejší. Nehledě na to, že na některých se dá zboží také často koupit velmi levně, zvlášť například díky stránkám jako http­s://sl­evovy­kupon­.net/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.