Český fenomén chataření a chalupaření slaví 100 let: V přírodě chutná dvojnásob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Český fenomén chataření a chalupaření slaví 100 let: V přírodě chutná dvojnásob!

Češi chataření a chalupaření milují.
Češi chataření a chalupaření milují. (: ČTK)

V chataření a chalupaření jsou Češi jednoznačnými přeborníky. Na paty nám šlapou pouze přírodymilovní Švédové. Každý Čech byl minimálně jednou v životě na chatě nebo chalupě. Letos slaví tento fenomén už sto let...

Inspirace ve westernu a trampingu
Fenomén chataření má své počátky už v době první republiky. Impulzem k němu bylo hned několik věcí najednou. Po válce začalo být populární trampování, do Československa se vraceli emigranti, kteří přinášeli dobrodružné knížky o Divokém západu, významným podnětem bylo i zavedení osmihodinové pracovní doby (místo 10 – 12 hodin denně) na konci roku 1918.



Prázdné domy v pohraničí
Roli sehrála i situace po válce, kdy se do prázdných nemovitostí v pohraničí nastěhovali noví obyvatelé. Mnohdy je majitelé začali využívat i jako chalupy.

Chalupářský boom
Opravdový boom ale nadešel až začátkem normalizace. V roce 1968 se pracovní týden ze šesti dní zkrátil na pět. Tehdy chatky nahrazovaly lidem nedostupné exotické cestování. V této době vznikaly i populární chatové oblasti, případně se dokonce celé vesnice proměnily v chalupářská sídla.

Obliba opět roste
Po sametové revoluci obliba rekreakčních stavení o něco klesla, chalupáři se vydali objevovat do té doby zapovězené cizí kraje. Nicméně teď jejich popularita znovu vzrůstá: zejména mezi mladší generací, která zakládá rodiny a hledá způsob, jak s dětmi trávit čas v přírodě. Zároveň roste počet těch, kteří rekreační objekty přestavují na stálé bydlení.



Kde nejraději chataříme?
Kraje: Středočeský, Jihočeský, Ústecký
Hory: Krkonoše, Jeseníky, Beskydy, Hostýnské vrchy
Řeky: Povltaví, Posázaví a Berounka


Chalupářské dobroty
Jedno je jasné – jídlo vařené na chalupě by mělo být jednoduché, abyste veškerý volný čas netrávili u plotny. Navíc můžete využít možnosti uvařit si něco na ohni, případně si ugrilovat.


Buřty na pivě
Budete potřebovat: 4 buřty nebo špekáčky, 1 cibuli, 1 plechovku loupaných krájených rajčat, 1 lžíci medu, 2 dl černého piva, snítku čerstvého tymiánu, sůl a pepř.
Postup: Špekáčky oloupejte a našikmo překrojte napůl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na slabá půlkolečka. Špekáčky vložte do pekáčku, zasypte cibulí, přidejte rajčata, med, pivo, tymián, sůl a pepř. Promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 45 minut, dokud cibule nezměkne. Během pečení promíchávejte. Podávejte s chlebem.

Grilovaný bůček
Budete potřebovat: 1,3 kg vepřového boku (vykoštěného), 4 lžíce medu, 4 lžíce omáčky Teriyaki, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžičku sušeného zázvoru, ¼ lžičky kajenského pepře, sůl, čerstvý koriandr, strouhaný křen.
Postup: Vepřový bok si nakrájejte na cca 7 – 10 mm silné plátky. V misce si smíchejte med, omáčku Teriyaki, sójovou omáčku, olivový olej, utřený česnek, zázvor, kajenský pepř a podle chuti dosolte. Do této marinády naložte vepřový bok a nechte minimálně dvě hodiny marinovat. Bůček opékejte na grilu na středním plameni do propečení. Podáváme se strouhaným křenem.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.