Brno: Rakouská orlice zpět v Orlí ulici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Brno: Rakouská orlice zpět v Orlí ulici

Orlice je na domě poměrně vysoko...
Orlice je na domě poměrně vysoko... (Foto Aha! – Hynek Zdeněk )

Rakouská orlice, symbol habsburského mocnářství, je opět na domě v brněnské Orlí ulici. Před dvěma staletími jí dala jméno, po vzniku Československa v roce 1918 musela z fasády pryč. Přesně 100 let odpočívala v zapomnění na dvoře budovy. 

Císař Josef II. si v 18. století natolik oblíbil v Brně hostinec U Černého orla, který stával v místech dnešního domu číslo 7, že mu povolil nad vstup umístit císařský symbol. „V 19. století podle něj dostala ulice své jméno,“ vysvětlil radní městské části Michal Doležel (32, Žít Brno).

Se vznikem Československa ale všechny znaky mocnářství musely zmizet. „Nechceme zapomínat na historii a sté výročí je ideální k tomu, aby se orlice vrátila ze dvora zpět na fasádu,“ vysvětlil.

Budova na konci 19. století.

Zachovali ji

Domovní znamení v podobě dvouhlavého orla, který má na prsou štít s jednohlavou orlicí, bylo na fasádě hostince. Ten zanikl při asanaci na konci 19. století. Stavitel ji však zakomponoval do nově vznikajícího nájemního domu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.