Lotři zastřelili nosorožce ve francouzské zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lotři zastřelili nosorožce ve francouzské zoo!

Nosorožec Vince se narodil v zajetí.
Nosorožec Vince se narodil v zajetí. (Foto: Reuters)

Pytláci už nevraždí vzácné nosorožce kvůli jejich rohům jen v divoké přírodě, troufli si i do zoo. První takový útok v Evropě hlásí slavný safari park ve francouzském Thoiry. Samečka Vinceho (†5) tam zastřelili a roh mu uřízli motorovou pilou.

Pytláci se v noci na úterý vplížili do parku a třikrát střelili do hlavy nosorožce bílého, který figuruje mezi ohroženými druhy. Potom uřízli jeho roh motorovou pilou. Při odřezávání druhého byli pytláci patrně vyrušeni, neboť jej nařízlý zanechali na místě. A bez újmy ponechali i další dva nosorožce chované v Thoiry.

Zloději prchají
Ředitel zoo a zvířecí rezervace Thierry Duguet dodal, že otřesný případ vyšetřuje francouzská policie. Pachatelé jsou ale stále na útěku, zahrada by snad měla mít jejich záběry z bezpečnostních kamer. „Nedostává se mi slov...“ komentoval příběh v němém úžasu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Mít u nás nosorožce, tak už řeším, aby u nich na noc byli policajti s ostrými...“ Kilo stojí 1,5 milionu...
Vince byl jedním z 250 nosorožců narozených v evropských zoo v rámci chovného programu. Podle deníku Le Parisien se dá převážně keratinový roh nosorožce prodat na černém trhu až za v přepočtu 1,5 milionu korun za kilogram, protože je po něm velká poptávka, hlavně ve východní Asii. Ta souvisí s přesvědčením některých lidí, že prášek z těchto rohů účinkuje jako nejlepší přírodní afrodiziakum.

Víte, že...
...keratin, též rohovina, je stavební bílkovina. Je nerozpustný ve vodě a má vláknitou strukturu. Je základní složkou vlasů, chlupů a vytvářejí se z něho také nehty.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.