Nejdřív útok sokola, teď slípky odnesla liška! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejdřív útok sokola, teď slípky odnesla liška!

Před 14 dny byla ještě plná drůbeže.
Před 14 dny byla ještě plná drůbeže. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Přežily útok hladového sokola. Teď slepice Karly Hrdličkové (68) z Radimi na Bruntálsku všechny povraždila liška.

Zkušená chovatelka netají smutek. „Sokolí samičku jsme před čtrnácti dny zachránili a předali majiteli. Slípka se z toho útoku otřepala a teď ji odnesla spolu s dalšími liška,“ posteskla si paní Karla. V době útoku nebyla doma, jinak by určitě kdákání slyšela a aspoň nějaké slípky zachránila. Z výběhu se jí nejdříve v neděli ztratily tři kachny, indičtí běžci. V pondělí pak 12 slepic a dva kohouti.

„Po poledni jsem byl se sousedem v lese zkontrolovat dřevo. Slepice si spokojeně chodily po zahradě. Do hodiny jsem se vrátil a zůstalo po nich jen peří,“ popsal rychlost útoku zeť chovatelky Petr Doričák. Přestože měli výběh oplocený, šelma se podhrabala pod plotem a opeřence odnesla jednoho po druhém.

Útočila liška
Myslivec Lukáš Peška tvrdí, že za zmizením slepic je s největší pravděpodobností liška. „Lišky teď mají mladé a ty potřebují potravu. Majitelé slepic v lokalitě by se měli mít na pozoru. Útoky se budou opakovat. Navíc je špatné, že si mláďata zvykají na tuto potravu. Samy pak budou slepice vyhledávat,“ říká.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.