Eva Pilarová: Karlovy děti nechápu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Eva Pilarová: Karlovy děti nechápu!

Jedním ze smutečních hostů, které na pohřbu Karla Svobody pobouřilo nápadné gesto skladatelových dětí Jany a Petra a režiséra Filipa Renče, je zpěvačka Eva Pilarová (67).


A to je znám od dětství…

● Byla za svědka na první svatbě Karla Svobody
● Sehnala mu byt a snubní prstýnky
● A z toho, co se děje, je v šoku

Poté, co nepovstali při skladbě věnované Vendule Svobodové, cítila velké rozhořčení. Hitmakerova blízká spolupracovnice považuje celou situaci za nedůstojnou a jen těžko hledá slova vysvětlení. Sama stála na počátku Svobodova prvního manželství a novomanželům dokonce obstarala byt a prstýnky.

Jak na vás zapůsobilo gesto Karlových dětí z prvního manželství -Jany a Petra, kteří na skladatelově pohřbu spolu s Karlovou sestrou Jitkou a Filipem Renčem nepovstali při písni věnované Vendule Svobodové?
„Je to pošlapání důstojnosti a myslím si, že to je všechno z Renčovy hlavy.“

Zeptala jste se jich na to po obřadu?
„Ne, jen jsem jim kondolovala. Mluvila jsem pouze s Vendulou.“

Karla Svobodu jste ale znala od samých začátků své pěvecké kariéry. Dokonce prý máte i největší podíl na jeho první svatbě. Jak k tomu došlo?
Kliknutím zvětšete„Karel mě seznámil s krásnou a sympatickou Hankou, se kterou tenkrát chodil. Již od začátku jsme jí říkali Šiška, což zřejmě vymyslel Karel, ale myslím, že dodnes nikdo neví proč. Když jsem se ho jednou zeptala, kdy se konečně vezmou, odpověděl mi, ať jim nejdřív seženu byt a prstýnky. Byt v Holečkově ulici na Smíchově, který byl původně nabídnut mně, i prstýnky jsem sehnala a na svatbě jsem byla jako svědek.“

Kdo byl druhý svědek?
„Jiří Štaidl, který se svatby zúčastnil s krasobruslařkou Hankou Maškovou, se kterou tenkrát chodil. Já jsem tam byla s Jaromírem Mayerem.“

Pamatujete se ještě, jaké to byly prstýnky?
„Já jsem to jenom zařídila u zlatníka a Karel si je potom vybíral sám. Ale pokud si pamatuju, moc jich tenkrát na výběr nebylo.“

Kde se konala svatební hostina?
„V hotelu Hubertus poblíž Prahy a potom jsme se přemístili do tehdy známé čínské restaurace ve Vodičkově ulici.“

Hanka Svobodová prý byla moc milá a každý ji měl rád...
„Ano, ale to je Vendula také. Bohužel je u nás hodně závisti a úspěch se neodpouští.“

V roce 1967 se Karel Svoboda zúčastnil festivalu v Rio de Janeiru s Helenou Vondráčkovou a o rok později tam sklidil úspěch s písní Lady Carneval, kterou zpíval Karel Gott. Jaká byla vaše spolupráce?
Kliknutím zvětšete„Po Heleně jsem v Riu byla já, Karel Gott až o rok později. Zpívala jsem písničku Hrom aby do tě lásko… Na dalším společném festivalu v Athénách jsem se dostala s největším počtem hlasů do finále s písní Jdou domů vojáci. Ve finále mi však nešel mikrofon, a tak jsem skončila sedmá. Karel s Jirkou Štaidlem z toho byli otrávení, navíc se u nás nesměla písnička hrát. Byl rok 1969 a byli tu Rusové. Tak ji Vladimír Poštulka dodatečně přepsal a jmenovala se Dám tisíc dukátů. Potom začal Karel psát filmovou muziku a naše spolupráce skončila. Z legrace jsem mu potom říkala, že od té doby, co jsem mu sehnala byt, prstýnky a odsvědčila svatbu, už pro mě nic nenapíše.“


Autor: (ben)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.