Buldoci a třešně: Hrzán zemřel během natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Buldoci a třešně: Hrzán zemřel během natáčení!

Jiří Hrzán zemřel během natáčení, všechny jeho scény musely být přetočeny.
Jiří Hrzán zemřel během natáčení, všechny jeho scény musely být přetočeny. (Foto ara)

Polovinu komedie Buldoci a třešně měl Juraj Herz (79) natočenou. A po pravdě, tentokrát se nemohl dočkat, až tohle filmování bude mít za sebou. Dobře věděl, že netočí žádného adepta na Oscara, ale tak trochu bláznivou komedii. Potřeštěnou, plnou gagů. Pak ale přišla zpráva, která všechny totálně šokovala. Jiří Hrzán (†41), který hrál mafiána Fofa a ve filmu dostal velký prostor, nečekaně zemřel! Kvůli obrovské tragédii se tak natáčení proti původnímu termínu protáhlo o téměř půl roku.

Herz film nesnáší, jeho otec ho zbožňuje

Po provokativním filmu Upír z Feratu se Herz nyní snažil především o to natočit pohodový snímek, který by bez problémů prošel režimní cenzurou. Však mu také nic jiného nezbývalo, tlaky byly velké. „Považuji to za nejhorší film, co jsem kdy natočil. Kromě jediné scény, kde Milan Lasica (73) a Júluis Satinský (†61) hráli dva esenbáky, ho nemám vůbec rád. Naopak můj otec ho považuje za moje nejlepší dílo,“ usmál se trpce Herz. Měl však ještě jednu motivaci. Natočil ho také z existenčních důvodů. Plat řadového režiséra třetí kategorie na Barrandově totiž nepostačoval k obživě jeho rodiny.


Hrozili pokutou,pak zjistili, že je mrtev

Pomalu stříhal metr, aby to bylo už za ním. Jenže jak už to tak bývá, všechno nakonec bylo úplně jinak. „Kde se ten Jirka sakra zase toulá,“ ozývalo se ve filmovém štábu, když herec nedorazil na další natáčecí den. „Tohle ho přijde sakra draho! Dostane mastnou pokutu a tentokrát už bez pardonu,“ zuřili filmaři. Hrzán proslul nevalnou disciplínou, byl zkrátka bohém. Jenže tehdy Herz a jeho tým ještě netušili, že už věčný »kaskadér« Jirka není mezi živými. Herec se tu noc opil a v noci v pražské Ladově ulici riskantně šplhal po budově do pátého patra, kde měla byt jedna z jeho přítelkyň.

Ujely mu nohy, ruce ho neudržely a on se zřítil z výšky 18 metrů dolů. Když přijeli lékaři ještě žil. „Ležel jsem v posteli a ve čtyři ráno telefon. Volali z nemocnice na Karlově náměstí, že u Jirky našli mojí vizitku a řekli mi, co se stalo. Hned jsem se tam rozjel,“ prozradil nám hudební skladatel Zdeněk Barták (59), který byl Hrzánův nejbližší přítel a člověk, který ho vždy tahal z malérů.


Všechny scény přetočit!

Když dorazil do nemocnice, uviděl ho v zuboženém stavu. „Už nevnímal. Nestačili jsme si nic říct. Byl to smutný pohled,“ zavzpomínal na poslední setkání. Hrzán pak ještě několik dní bojoval o život, z kómatu už se však neprobral. „Dodnes si vyčítám, že to takhle dopadlo. On byl ale nezvladatelná střela. Když to přeženu, s ním by člověk musel být šestadvacet hodin denně,“ pokrčil rameny Barták.

Co teď? Co s rozdělaným filmem? Nakonec bylo rozhodnuto, že ho nahradí Miroslav Středa a všechny scény s ním budou znovu přetočeny. Komedie tak neobsahuje jediný záběr, na kterém by se objevil. Z důvodu piety ovšem zůstal alespoň kreditován v titulcích.



Přečtěte si
rezacek
30. 12. 2013 • 15:17

Takže uvedeme na pravou míru: opilec a průměrný herec Hrzán se zřídil, jak motyka, lezl za ***ma a ujela mu noha. A pak že opilec přežije všechno - vlastně ano, kdyby to udělal střízlivý (tedy, pokud by byl tak vymaštěný), tak by asi natáhl bačkory hned. Tenhle magůrek až za pár dní.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.