Dva roky od skonu Havla (†75) vdova promluvila: Ke dveřím si postavil patrona dobré smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dva roky od skonu Havla (†75) vdova promluvila: Ke dveřím si postavil patrona dobré smrti!

Dagmar Havlová promluvila o posledních dnech Václava Havla.
Dagmar Havlová promluvila o posledních dnech Václava Havla. (Foto: Aha! - Martin Hykl, Pavel Machan, ČTK, koláž Ahaonline.cz)

Bývalý prezident Václav Havel zemřel před dvěma lety 18.12.2011 dopoledne. Několik posledních dní nenasvědčovalo, že by se blížil konec. O detaily kolem odchodu prvního porevolučního prezidenta se podělila jeho manželka Dagmar (60).

Špatně dýchal a bušilo mu srdce

V předvečer úmrtí cestovala první dáma na chalupu u Trutnova. "Nikdo jsme to nečekali. Jela jsem za Vaškem na Hrádeček jako kdykoliv jindy, v džínách, ve svetru a bundě," sdělila Havlová Lidovým novinám. "K večeru se mi zdálo, že Vašek špatně dýchá a že mu dost buší srdce. Přeměřila jsem mu parametry, CRP a kyslíkovou saturaci a volala to lékařům. Ti řekli, že výsledky jsou lepší než v červnu, ať se neznepokojuju," popisuje dál herečka.


Asi už tušil konec

Že by manžel umíral, to ji ani ve snu nenapadlo. Od krize v červnu 2011 se zdravotní stav exprezidenta mírně zlepšoval a pobyt na Hrádečku mu prospěl. "Chodil, zajímal se o dům, o zahradu. Ukazoval mi, co musíme nechat opravit," říká Dagmar. Na konci listopadu se ale stala zvláštní věc. Václav Havel si ke dveřím postavil sochu svatého Josefa, který je patronem dobré smrti. Jako by už tušil...
Je mi tak nějak divně...

Poslední dny života však Havel vstával z postele jen málo. Manželka ale nic zvláštního nepozorovala: "Oproti minulým měsícům se mi skutečně zdál lepší. "Když se ho v den smrti Havlová ptala, jak mu je, odpověděl dramatik příznačně: "Je mi tak nějak divně." Poté, co Václav Havel zesnul, chtěla s ním manželka zůstat na chalupě až do dne státního pohřbu. To ovšem nebylo možné, a tak bylo jeho tělo nakonec vystaveno v kostele Svaté Anny, který nechal exprezident zrekonstruovat.

Přečtěte si
henes
18. 12. 2013 • 10:12

Ikona chrchly bude na nás čumět jako kdysi Gottwald a jemu podobný... Za několik let se může stát že chrchlu opět zlikvidují a bude tam zase pro další generace další potentát....Prostě komedie,co k tomu dodat...

metjua
18. 12. 2013 • 08:43

Souhlasím ,je to nefér. Zbabělci,primitivové a nuly v anonymitě mají žně. Redakce by měla zastavit diskuzi.m

fizi
18. 12. 2013 • 08:34

Mluvíte mi z duše,díky.

wernerovamagdalena
17. 12. 2013 • 22:25

Nechápu, proč bulvár otevírá diskusi, když píše o smrti prezidenta Havla asi aby se primitivové mohli ukájet.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.