České celebrity v šoku. Pláč, stesk, úcta... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

České celebrity v šoku. Pláč, stesk, úcta...

Loni v létě Karel Svoboda navštívil vinobraní v Muzeu Karla Gotta – Gottlandu. Už tehdy oba umělci žertovali, že vlastní muzeum by si zasloužil i Karel Svoboda. Ten ho ale chtěl až po své smrti...
Loni v létě Karel Svoboda navštívil vinobraní v Muzeu Karla Gotta – Gottlandu. Už tehdy oba umělci žertovali, že vlastní muzeum by si zasloužil i Karel Svoboda. Ten ho ale chtěl až po své smrti... (Aha! – Marek Pátek,Kateřina Kovářová, Dalibor Puchta)

PRAHA – Obrovská rána a šok pro celý český showbyznys! Na tom se shodují všechny naše pěvecké hvězdy, od těch nejzářivějších až po ty začínající. A všechny mají stejný problém. O našem největším hitmakerovi nedokážou mluvit v minulém čase. Nebýt Karla Svobody (†68), nezněl by rozhlasovým éterem snad jediný hit. Nebýt Svobodovy hudby, kariéry Heleny Vondráčkové, Ivety Bartošové, Leony Machálkové či Lucie Bílé by se ubíraly úplně jiným směrem.

PRAHA – Obrovská rána a šok pro celý český showbyznys! Na tom se shodují všechny naše pěvecké hvězdy, od těch nejzářivějších až po ty začínající. A všechny mají stejný problém. O našem největším hitmakerovi nedokážou mluvit v minulém čase. Nebýt Karla Svobody (†68), nezněl by rozhlasovým éterem snad jediný hit.

Nebýt Svobodovy hudby, kariéry Heleny Vondráčkové, Ivety Bartošové, Leony Machálkové či Lucie Bílé by se ubíraly úplně jiným směrem. A možná by jim ten »zlatý hit«, který je dostal na vrchol, chyběl úplně. Stejná by nebyla ani kariéra Karla Gotta, jehož repertoár je s hudbou Karla Svobody spojený snad nejvíce. Vždyť ještě loni spolu vydali album Jdi za štěstím...

Karel Gott (68)
Karel Gott byl Svobodovým letitým přítelem a vrstevníkem, jejich společné děti Lady Carneval či Včelka Mája jsou nesmrtelnými hity. Oba se také krátce po sobě v požehnaném věku stali otci. „Nevím zatím, jak se to stalo, a je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl! Byl to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky. Utrhlo mi to kus srdce. Znali jsme se čtyřicet let. Byl to nejlepší kamarád – jenže to nebylo jen kamarádství, měli jsme společný úspěch doma i v zahraničí. A co je pro kamarády víc! Je to strašné, když si člověk uvědomí, že se už nikdy nevrátí. Teď jsem ještě v šoku, ale to nejhorší teprve přijde: až si to všechno uvědomím a budu si to promítat jako film,“ pláče Karel Gott.

Lucie Bílá (40)
Také Lucie Bílá s velkým skladatelem spolupracovala, napsal pro ni třeba písničku Jsi můj pán, a jako mnoho jiných hvězd i ona se s ním přátelila. Pohled na jeho dobrovolný odchod ze světa si upravila tak, aby pro ni byla bolest alespoň trošku snesitelnější. „Je to pro nás všechny obrovská ztráta, ale pokud to bylo opravdu Karlovo rozhodnutí, musím ho s úctou respektovat. Úcta je totiž to, co si Karel Svoboda zaslouží ze všeho nejvíc,“ říká Bílá.

Helena Vondráčková (59)
Helena Vondráčková se o smrti Karla Svobody dozvěděla od nás už v neděli večer. „Cože?“ vykřikla zděšeně a v tu chvíli by se v ní krve nedořezal. Stejně šokovaný byl i její manžel Martin Michal. Se ztrátou tvůrce jednoho ze svých největších hitů Lásko má, já stůňu z filmu Noc na Karlštejně se Helena vyrovnala až po několika hodinách, smutek ale nezmizí nikdy. „Je to pro mě i mého manžela velká tragédie,“ svěřila se Helena deníku Aha! „Karel patřil mezi naše velice blízké přátele, je to ztráta i pro celý kulturní svět. Byl to skladatelský fenomén,“ dodává Helena, která byla Svobodovi oporou i v době, kdy mu zemřela na rakovinu jeho první žena.

Michal David (46)
Skladatele a hitmakera Michala Davida zastihla ta zpráva v Curychu. „Pro každého z nás je to rána. Prožili jsme spolu krásné chvíle i na Maledivách. Nebyli jsme konkurenti, přestože jsme oba skladatelé, byli jsme přátelé. Je to smutné, tíží mě to o to víc, že neznám důvod jeho odchodu. Snad nechal něco jako dopis na rozloučenou,“ doufá Michal David, který nazpíval na Svobodovu hudbu píseň k seriálu Létající Čestmír.

Jana Kratochvílová (53)
Svobodovu slavnou Dlouhou bílou žhnoucí kometu nazpívala Jana Kratochvílová jako první, dlouho před Leonou Machálkovou. „Včera jsem měla noční můry, tušila jsem, že se něco stane! Okamžitě za něj budu provádět spiritistické obřady a pokusím se s ním komunikovat,“ říká zpěvačka, která teď žije v Londýně. „Smrt neexistuje, energie bytosti totiž pokračuje dál a nese si s sebou to zoufalství. Proto teď Karel potřebuje ještě větší pomoc. Lidé dobré vůle ať se spojí a pošlou mu léčivé proudy a vibrace absolutní lásky!“ říká Jana Uriel Kratochvílová.

Dara Rolins (34)
Populární československá zpěvačka vystupující pod jménem Dara neskrývá slzy. „Je mi těžko,“ přiznává s knedlíkem v krku. Zprávu o sebevraždě slavného skladatele se dozvěděla také už v neděli podvečer, krátce po tragických událostech. „Sestřenka sousedky mé sestry bydlí nedaleko Svobodových. Byla u toho, když ho odváželi mrtvého.“

František Janeček (62)
„Jsem teď v Dominikánské republice, o smrti mého velkého kamaráda mně jako první řekl Karel Gott. Vnímám to nejen jako osobní ztrátu člověka, se kterým jsem se znal čtyřicet let a se kterým nás pojilo velmi silné pouto, ale také jako nesmírnou ztrátu pro celý český showbyznys. Takový umělec se narodí maximálně jednou za sto let,“ řekl nám Janeček. „Nechápu, co ho k takovému činu vedlo, ale celou noc jsem z toho nespal. Zatím vůbec netuším, zda se mi podaří přijet na pohřeb, abych mu mohl dát poslední sbohem,“ dodal.

Filip Renč (41)
Filip Renč režíroval Svobodův poslední muzikál Golem v Divadle Hybernia. Říká, že se skladatel necítil dobře a často mluvil o vážné nemoci, kterou měl trpět. „Byl to výborný chlap, kamarád a osobnost. Je pravda, že poslední dobou hodně zhubl. Neříkal, co to znamená, ale rozhodně poslední dobou šla jeho vitalita a energie hodně dolů. Byl smutný a sklíčený – ale bůhví, co bylo toho příčinou,“ smutní režisér.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.