Signatář anticharty Josef Laufer (74): Otázky na jeho spojení s komunisty ho vytočily doběla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Signatář anticharty Josef Laufer (74): Otázky na jeho spojení s komunisty ho vytočily doběla!

Josef Laufer
Josef Laufer (Foto Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát)

Působí jako kliďas a člověk, který má už pořádný nadhled. Je však jedno téma, které ho dokáže s jistotou vytočit tak, že chce okamžitě ukončit rozhovor. To když přijde řeč na jeho angažovanost pro KSČ v dobách komunismu.

Josef Laufer, který byl v dobách socialistického Československa zvěčněn mimo jiné i při podepisování takzvané Anticharty v roce 1977, dnes tvrdí, že se stal obětí komunistů. Řekl to v rozhovoru pro deník Blesk, kdy se ho redaktorka zeptala na to, jak to bylo s jeho písní „Dopis Svobodné Evropě“ z roku 1976, ve které prakticky oslavoval tajného agenta Minaříka. Při prvním dotazu vyletěl jako čertík z krabičky a chtěl rozhovor ukončit: „No asi teď opravdu skončíme. Nechci o tom mluvit,“ řekl reportérce, nakonec ale něco málo o songu, který ho navždy znemožnil v očích spousty lidí, prozradil.

Připomeňte si song Dopis Svobodné Evropě a udělejte si vlastní názor:

Na dotaz, zda k tomu byl donucen, řekl: „Byl to takový nepřímý impuls. Mělo to vyznít úplně jinak. Měl to být hec, který se nakonec otočil proti mně. Vlastně jsem byl zneužit.“ Písní údajně rozhodně nechtěl oslavovat Minaříka a byl z toho hodně nešťastný. Doslova vytočený byl pak při zmínce, že v jeho životopisu se často uvádí, že byl důvěrníkem StB. „Bože můj! Tohle je rána pod pás. Hnusný a odporný! Nikdy jsem nebyl v komunistické straně a nikdy estébákem. Kristá pána! Já jsem byl zarputilý antibolševik, vždyť mě kvůli tomu málem vyhodili z DAMU,“ řekl Laufer, který si stojí za tím, že nikdy nikomu neublížil a na nikoho nedonášel.

Anketa

Myslíte si, že byl Josef Laufer poplatný režimu?
Celkem 378 hlasujících

Autor:  ph

Přečtěte si
scaramonte
27. 7. 2014 • 12:51

No jako každej vobřezanec! To bylo nejdřív samej kibuc, socialismus, Sovětský svaz a Internacionála, a když jimpak nedali Krym, tak najednou otočili jak na obtlíku a samý Jůesej, kapitalismus, rasistickej JAR - nejlepší kamarád apod.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.