Komedie "Když rozvod, tak rozvod": Menšík rozhrál zákulisní hru, aby pomohl přátelům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Komedie "Když rozvod, tak rozvod": Menšík rozhrál zákulisní hru, aby pomohl přátelům!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nejenže Vladimír Menšík (†58) před kamerou opět exceloval a během natáčení rád bavil herce i štáb, také nezištně pomáhal i svým kolegům, kterým tehdejší režim zakázal hrát. A občas je dokázal do filmu i prosadit! Ve filmu Když rozvod, tak rozvod, si navíc přišel na své. Jak sám později přiznával, scéna, kdy krumpáčem rozbíjí škodovku 120, patřila prý k nejkrásnějším, co kdy hrál…

Holišová měla smůlu

Ani tomuto filmu se nevyhnuly velké personální rošády. Kus dobrého srdce projevil Vladimír Menšík. Jeho manželku měla původně hrát Blažena Holišová (†80), která mu ji dělala už ve filmech Můj brácha má príma bráchu (1975), Brácha za všechny peníze (1978), Půl domu bez ženicha (1980). On se ale přimluvil, aby roli dostala Marcela Martínková, která prožívala těžké časy. Po zahájení normalizace ji v roce 1970 z politických důvodů vyhodili z Divadla Rokoko.

Komunisté ji zařízli, a ona si prostě dál neškrtla. Hrát mohla jen malé štěky. „Nakonec se nám ji podařilo prosadit. Byli jsme všichni moc rádi. Lví podíl na tom měl Menšík,“ popsal režisér Štěpán Skalský (†83), který také cítil velké zadostiučinění. I jemu byla z politických důvodů po roce 1968 výrazně omezena možnost filmařské práce. Byl vyloučen ze strany a na Barrandově směl působit jen v podřadných funkcích.


Morous Sovák…

Pro Martínkovou to byla největší role, co kdy ve filmu dostala. Zemřela v roce 2000 v naprostém zapomnění a to dva dny před svými 67. narozeninami. S manželem, Slovákem Eugenem Stejskalem měla dvě děti – dceru a syna. Ale zpátky k Menšíkovi. Zatímco on druhým pomáhal, jak mohl, ostatní k němu už tak vřelí nebyli.

A co bylo nejsmutnější i jeho největší kamarád. „Zrovna jsme na Barrandově dotočili a vidíme, jak z vedlejšího studia vyšel Jirka Sovák, nasedl do svého auta a nastartoval. Jakmile ho zahlédl Menšík, přiběhl k němu a poprosil ho, zda by ho nevzal dolů do centra Prahy, protože strašně spěchal,“ zavzpomínala Eva Klepáčová (†79), která ve filmu ztvárnila předsedkyni rozvodové soudu. „Sovák měl zrovna asi špatnou náladu, řekl mu, že kdyby tolik nepil a neutrácel, mohl by mít dvě auta. Menšík se mu snažil vysvětlit, že má velkou rodinu a hodně dětí, že jsou s tím velké výdaje, ale Sovák byl neoblomný, pronesl: když máš tolik dětí, tak ať tě nosej. Zavřel dveře a odjel,“ dodala. Sovákův humor byl tak mnohdy hodně drsný.


Žilková měla problémy v soukromí

Veronika Žilková (51) ve filmu ztvárnila mladou maminku Pavlu, která měla malou holčičku Pavlínku, ale opouštěl ji její manžel v podání Jana Čenského (52). V osobním životě to v té době měla přitom přesně naopak. Po čtyřletém vztahu dala kopačky herci Janu Hartlovi (60) s nímž tehdy žila. A to měli krátce před svatbou! „Veronika od něj těsně před sňatkem odešla. Nevím, jestli se najednou vyplašila nebo co za tím bylo. On to ale dlouhá léta nemohl vůbec skousnout. Dokonce, když spolu o mnoho let později natáčeli Otesánka (2000), ani s ní nepromluvil,“ prozradil nám Hartlův kamarád.

Přečtěte si
luboze
1. 1. 2014 • 23:44

vtedy boli herci,to bola ina doba,ine filmy,ine rozprávky,keby nebolo tych hercov,dnes nemame co pozerat,mensik a kopecky su u mna ružičkovou špicka,legendy,ktoré nik nenahradi,co robili a ako zili,bola ich vec

nyxx
2. 9. 2013 • 11:21

Já mám zase deprese z tvého nebila, promrskej si trochu gramatiku.

colombina
2. 9. 2013 • 10:10

tu historku s autem ("tak ať tě nosej") vyprávěl pan Menšík sám a mám dojem, že to vyprávěl o Kopeckém

megastar
1. 9. 2013 • 17:19

Vladimír Menšík byl a zůstane jeden z nejlepších herců co ta to země měla a neznám herce k terý by semu vyrovnal....škoda že odešel do nebe mezi ty nejlepší, snad je mu trochu líp.....kdyby všechny TV měli alespon jednoho člověka k terý by semu alespon trochu podobal v herectví a tddd tak by to bylo dobrý pak by se i člověk díval rád,ale zatím to nenastalo a nenastane toho dle člověka už nikdo nikdy nenahradí jako herce i jako člověka........a nakopal bych všechny ty který ho pomlouvajje to nehorázná drzost tento člověk se snažil bavit li ,dělal silvestry na které se nedá zapomenout,škoda že ta doba už je pryč!!!!!!!!!ted se na televizi nedá koukat sabá blbost samej blábol nemá to urověn..a to maj techniku na urovni..tenkrát taková technika nebila a člověk se smál až se za břicho popadal ale dns jenom DEPRESE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.