Zabil jsem Einsteina, pánové...: Sováka vozili na natáčení rovnou z vinárny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zabil jsem Einsteina, pánové...: Sováka vozili na natáčení rovnou z vinárny!

Sovák jako profesor David Moore.
Sovák jako profesor David Moore. (Foto ara)

Na Zemi je lidstvo v roce 1999 nespokojeno s vývojem, protože ženám rostou vousy a nemohou mít děti. Za vše asi mohou nukleární fanatici s G-bombou a ti jsou vlastně důsledek objevů Alberta Einsteina. Trojice vědců se vrací časem o 88 let zpět s úmyslem vynálezce zabít.. Už víte, o jaký film se jedná? Ano! Slavný sci-fi příběh z dílny režiséra Oldřicha Lipského (†62) Zabil jsem Einsteina, pánové! Tak schválně, jaké pikantnosti skrývá tento snímek?

Herci scénář nechápali…

Když režisér Lipský obcházel herce a předával jim scénář ke svému novému filmu, s velkým ohlasem se nesetkal. Nebylo se čemu divit, byl rok 1968, tomuto svéráznému motivu málokdo věřil.

„Těžko jsem se v tom orientoval. Budoucnost, minulost, provázané takovým zvláštním způsobem. Tápal jsem,“ přiznal při prohlížení stránek režisérův bratr Lubomír Lipský (90), který nakonec ztvárnil postavu profesora Franka Pecha.

Petr Čepek (†54) dokonce roli profesora Alberta Einsteina odmítl a postavil si hlavu! „Protože jsme ale byli velcí kamarádi, podařilo se mi ho nakonec přemluvit,“ přiznal kameraman Ivan Šlapeta (75). Všechno ale dobře dopadlo, jméno respektovaného tvůrce nakonec zafungovalo a před kamerou se sešla plejáda těch nejlepších herců doby. „Od poslední k hlavní roli, co jméno to pojem. Třeba i takovej Václav Vydra starší! Ptal jsem ho tenkrát, proč hraje takovou roli a on, že s bráchou prostě dělá rád,“ uvedl Lipský.


Zázvorková strašila Prahu

Své si během natáčení »užil« Jiří Sovák (†79), který právě dotočil komedii Světáci a jeho hvězda vystřelila vzhůru. V té době si slávu užíval ve společnosti Vladimíra Menšíka (†58). Hodně pařil, na natáčení ho vozili rovnou z vináren a pokaždé odjinud. „Bylo to hodně bouřlivé období, kdy to táhli třeba týden v kuse. Režiséři v té době věděli, že obsadit oba dva do jednoho filmu, by znamenalo velké komplikace,“ potvrdila Stella Zázvorková (†83). A tak se o zábavu postarala alespoň ona. „V polední pauze si v tom svém kostýmu sedla do auta a odjela do centra Prahy koupit pár piv a chlebíčky. To bylo show,“ uvedl s úsměvem kameraman Šlapeta.

Ale zpátky k Sovákovi, který na place musel zvládat i kaskadérské kousky. V jedné scéně stál na prknech a jeřáb ho zvedal do výšky. Jenže ho zvedl tak vysoko, že dostal závrať a následně se zhroutil. Když se probral, seřval všechny na celé kolo. „Myslel jsem, že mě zabije,“ prohlásil kameraman Šlapeta.


Janžurová trpěla kvůli vousům

Nepříliš šťastné vzpomínky na natáčení má Iva Janžurová (72). „Nejhorší byly ty vousy, které jsme na sobě měly. Vždycky jsem se těšila na chvíli, kdy jsem toho byla zbavena,“ uvedla herečka. „I to líčení bylo dost složité. Občas nám na obličej malovaly celé obrazce. Nic příjemného,“ dodala. Na spolupráci s režisérem Lipským však dopustit nedá. „Měl rád, když jsem přinášela svoje podněty a nápady, což polovina režisérů striktně odmítá. On dával hercům svobodu, nikdy je neomezoval, proto jsme s ním všichni tak rádi točili,“ prozradila Iva. „Je mi líto, že tak brzy a nečekaně zemřel, měl v sobě velký potencionál.“



Přečtěte si
budox
18. 9. 2013 • 12:34

tomu říkám žhavý drb

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.