Matka žaluje stát: Její syn Vládík (5) trpí neléčitelnou nemocí, podle úředníků je zdravý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Matka žaluje stát: Její syn Vládík (5) trpí neléčitelnou nemocí, podle úředníků je zdravý!

Jana Kuželková se synem Vládíkem.
Jana Kuželková se synem Vládíkem. (Aha! - Helena Lacinová)

Vládík (5) z Chlumce u Ústí nad Labem trpí závažnou neléčitelnou metabolickou poruchou – fenylketonurií. Musí držet přísnou dietu, když ji poruší, může mu choroba poškodit mozek! Podle úředníků ale nemocný není... Vzali mu příspěvek 3000 korun na speciální stravu. Matka proto zažalovala stát!

„V srpnu jsme podali žalobu na ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli zamítnutí odvolání proti odejmutí příspěvku na péči pro našeho syna,“ popisuje Jana Kuželková (37). První stupeň závislosti a s ním tři tisíce korun na péči sebrala jejímu synovi komise úřadu práce v Ústí nad Labem loni v prosinci. „Posuzovaná osoba je schopná zvládat všechny základní životní potřeby a nevyžaduje každodenní pomoc, dohled nebo péči fyzické osoby,“ napsali úředníci.

„Není schopen si vyřizovat své věci. Objednávat a nakupovat dietní potraviny a léčebné přípravky,“ rozporovala jejich vyjádření matka.

Jídlo bez bílkovin

Pro syna musí připravovat nízkobílkovinovou dietu. Nakupovat speciální suroviny k přípravě pokrmů, které jsou dražší než obyčejné. Hlídat hodnoty krve, tu mu sama odebírá a vzorek posílá do laboratoře v Praze, kde ho vyhodnotí. „Následuje telefonická konzultace a případná úprava jídelníčku,“ popsala zlomek denních povinností souvisejících se synovou nemocí. Nedodržením diety hrozí zrychlení průběhu nemoci a nevratné poškození synova mozku.

„Stát místo toho, aby rodinám s postiženým dítětem pomohl, hází jim klacky pod nohy,“ říká Jana s pocitem křivdy.

Co je fenylketonurie?

Jde o vrozenou poruchu metabolizmu bílkovin. Tělo neprodukuje enzym, který pomáhá bílkoviny zpracovávat. Pokud postižený nedrží přísnou dietu, dochází k poškození mozku a nervového systému.

Kde vznikl problém?

Zpřísnění podmínek hodnocení příspěvků na péči a vydávání průkazů osob zdravotně postižených nastalo v rámci reformy zdravotnictví od 1. ledna 2012. V té době vznikly i kritizované sKarty, které byly letos zrušeny.



Autor:  lac

Přečtěte si
majojo
25. 9. 2013 • 09:53

V naší krásné demokratické banánové epublice.

majojo
25. 9. 2013 • 09:52

A politici.

koerich
25. 9. 2013 • 09:29

P Ř E S N Ě

axana
25. 9. 2013 • 08:51

Milý Vládík má holt jednu velkou vadu (tedy kromě nemoci). Nemá tmavou pleť a jeho rodiče neberou štědré sociální dávky, nechlastají, neloupí atd. Kdyby tohle všechno Vládík měl, tak by se jeho maminka určitě nemusela soudit se státem...... Proboha kde to žijeme?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.