Před 35 lety zemřel Josef Hlinomaz (†63): Víme, komu řekl těsně před smrtí „jděte do pr*ele!“ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Před 35 lety zemřel Josef Hlinomaz (†63): Víme, komu řekl těsně před smrtí „jděte do pr*ele!“

Fotografie
Fotografie (internal)

Dnes uplynulo 35 let od smrti svérázného člověka, herce a malíře Josefa Hlinomaze (†63). Představitel drsných chlapíků, či hrubiánů zemřel v roce 1978 na dovolené v bývalé Jugoslávii krátce poté, co po ranní koupeli v moři típl svou poslední cigaretu a dopil oblíbenou ranní kávu. Zbylo po něm spousty krásných rolí a milých, naivních obrázků.

Múzy se o něj přetahovaly

Josef Hlinomaz byl nejen výborný herec epizodních rolí, ale také uznávaný malíř, který se věnoval především naivnímu umění. Zatímco jeho vedlejší role svou originalitou mnohdy zastínily ty hlavní, Hlinomazovy obrázky znají a vlastní nejen jeho herečtí kolegové, ale také naše a zahraniční galerie. Aby toho nebylo málo, sudičky mu daly do vínku i hudební nadání, které zřejmě zdědil po svém otci, skladateli a řediteli hudební školy. I když se nikdy nenaučil noty, za klavírem působil suverénně a s přehledem vystřihl i náročný repertoár.

Slabosti a zlozvyky

Jídlem podsaditý herec rozhodně nikdy nešetřil. Když mu chutnalo, dal si v restauraci dvakrát i třikrát tu samou pochoutku. S gustem pak křičel, že ho chtějí okrást, když mu napočítali jedno jídlo víckrát.
Za jeho apetit zřejmě může jeho maminka, která prý byla vynikající kuchařka. Traduje se i následující koloběh u maminčina oběda. Nejprve si poručil tři knedlíky a omáčku, po chvíli oznámil, že mu zbyla omáčka a chce další knedlík, potom mu zase zbyl knedlík a žádal omáčku…Ve svém bytě si zase sám upekl kachnu nebo husu, kterou pak bez problémů a s chutí sobě vlastní spořádal.

Kouřil jak tovární komín
Jeho velkým zlozvykem bylo kouření. Podle jeho přátel si zapaloval jednu cigaretu za druhou, a když došly, sáhl po lulce. Sportu neholdoval, výjimkou bylo plavání. To prý zvládl i padesát bazénů. Zaplaval si i krátce před svoji smrtí.

Dvoje boty mu stačily

Na oblékání Josef Hlinomaz nikdy moc nedal. Možná za to mohla i jeho známá šetřivost, fakt je, že měl většinou jen dva páry bot. Traduje se například, jaký rozruch způsobil na recepci jednoho známého bratislavského hotelu, kde byl se svými hereckými kolegy ubytován. Na rozdíl od jejich objemných zavazadel vlastnil jen splasklou síťovku, ve které měl pár nejnutnějších osobních věcí, včetně dokladů. Konvence v oblékání, stejně jako módní trendy rozhodně neuznával.

Miloval jen svoji manželku

Hlinomazův intimní život byl opředen tajemstvím. Málokdo z jeho okolí například věděl, že byl krátce ženatý. Svou ženu prý nachytal s milencem a jejím budoucím manželem a údajně došlo i na facky. Parohy pak svému sokovi vrátil i s úroky, to když se později jeho již vdaná exmanželka stala pro změnu jeho milenkou. Jeho přátelé říkají, že i když nějaké kamarádky měl, nikdy nikoho nemiloval tak, jako svoji první ženu.

Puklo mu srdce

V roce 1978 odjel Josef Hlinomaz s přáteli k moři do bývalé Jugoslávie. Odjel přesto, že mu to lékaři po nedávném kolapsu na Žofínské plovárně zakázali. Devátý den ráno si šel po snídani zaplavat a s přáteli se vrátil na hotel. Vypil kávu, típl cigaretu a svým typickým způsobem řekl: „A teď už můžete jít do prdele.“ Krátce na to zemřel na kanapi. Puklo mu srdce.

Autor:  ben

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.