Strašná pravda o smrti Wericha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Strašná pravda o smrti Wericha

Jan Werich zemřel v roce 1980.
Jan Werich zemřel v roce 1980.  (Aha! – Marek Pátek, ČTK)

PRAHA – Zemřel legendární herec Jan Werich (†75) kvůli chybě lékařů? Nasvědčuje tomu šokující svědectví, které se Nedělnímu Aha! podařilo získat od jedno z tehdejších ošetřujících lékařů herecké legendy, doktora Zdeňka Kaplana (60).

Primář ve výslužbě Zdeněk Kaplan je veřejnosti znám především jako fantóm sázkových kanceláří. Naposledy inkasoval 600 tisíc korun za vítězství Zbyňka Drdy v SuperStar. Jenže ještě před tím, než se Zdeněk Kaplan rozhodl zplundrovat tuzemské sázkové kanceláře, pracoval mnoho let jako lékař. Mezi jeho pacienty patřil třeba Václav Havel nebo herec Jan Werich.

A právě o Werichovi a okolnostech jeho úmrtí v roce 1980 prozradil Kaplan Nedělnímu Aha! šokující informace. Z nich vyplývá, že slavný herec zřejmě zemřel vinou nepřesné diagnózy a následné nevhodné léčby. „V roce 1946 byla Werichovi diagnostikována rakovina hrtanu. Odmítl operaci, kterou mu měla být část hrtanu vyjmuta, a tak se Werich musel podrobit ozařování,“ vypráví Kaplan. „Jenže ozařování mu zničilo řasinkový epitel v dýchací trubici. Epitel je velmi důležitý, jelikož zabraňuje tomu, aby se do dýchacího ústrojí nedostávaly nečistoty a jiné škodliviny. Tím, že u Wericha epitel přestal fungovat, se otevřela cesta infekci. Po ozařování tak začal Werich trpět chronickou bronchitidou a recidivujícími zápaly plic,“ popisuje lékař. „Mnoho lékařů se ale později domnívalo, že rakovina byla u Wericha diagnostikována chybně. Pokud by totiž skutečně už v roce 1946 trpěl rakovinou, těžko by se dožil až roku 1980. Jsou to sice jen dohady, ale mnoho věcí této teorii nasvědčuje,“ tvrdí Kaplan.

Chybná diagnóza a následné ozáření, pak Werichovi způsobily velké problémy s dýchacím ústrojím, které ho nakonec stály život. „Neustálá bronchitida a zápaly plic výrazným způsobem redukovaly plochu plic. Došlo tam dokonce k rozedmě. To všechno způsobovalo extrémní zátěž na jeho srdce. Nakonec měl Werich srdce více jak dvakrát větší než je normál. Zasahovalo mu až do podpaždí. Ale i tak byl jeho organizmus nedostatečně okysličován, takže se v podstatě jeho tělo pomalu dusilo,“ vzpomíná Kaplan, který se o Wericha staral na konci sedmdesátých let v nemocnici Pod Petřínem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.