Dane, víš, kdo byl Žito? Udavač posedlý ďáblem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dane, víš, kdo byl Žito? Udavač posedlý ďáblem!

Vyhlášení výsledků Českého slavíka 2012. Daniel Landa přišel s kohoutem a prohlásil, že je Žito.
Vyhlášení výsledků Českého slavíka 2012. Daniel Landa přišel s kohoutem a prohlásil, že je Žito. (Aha! – Marek Pátek)

Bájný kouzelník a dvorní šašek krále Václava IV. (1361-1419) zvaný Žito by se zřejmě divil, kolik rozruchu jeho jméno po šesti stech letech zase vyvolá. Díky dnes již zřejmě bývalému zpěvákovi Danielu Landovi (44), který převzal jeho příjmení, se tak středověký kouzelník stal opět středem zájmu veřejnosti. Kdo a jaký byl králův dvorní šašek ve skutečnosti? Existoval vůbec, nebo jde jen figurku opředenou dávnými legendami? Podle historických pramenů kouzelník Žito skutečně existoval a nebyla to postava ledajaká.

Šašek nebyl jen pro smích

Staré spisy a kroniky uvádějí, že mezi nejslavnější kejklíře, mágy a mistry tajemných věd v českých dějinách patřil právě Jindřich Žito z Jivan. Nebyl však jen tajtrlíkem pro pobavení krále Václava IV., u dvora měl výjimečné postavení. Šašci všeobecně měli tu výsadu, že mohli svému pánovi říci věci, které si nikdo jiný dovolit nemohl. Poukázat například na různé nepravosti u dvora, dokonce kritizovat i některá králova rozhodnutí. Bývali to lidé moudří a panovník často jejich radu přímo vyžadoval. Byli součástí dvora a dostávali oficiální plat. Žito byl navíc kouzelník, který udivoval svými triky nejen krále s královnou, ale i rytíře, dvorní dámy, státní návštěvy a dvořany.


Kejklíř posedlý ďáblem

Kouzelník Žito byl mistr kejklířského i iluzionistického umění své doby a nad některými jeho kousky zůstával tehdejším divákům rozum stát. Dnešní kouzelníci by zřejmě dokázali jeho triky vysvětlit, ale středověký divák byl u vytržení. Jako člověk byl prý Žito škodolibý a lidem rád ubližoval. Byl brán jako muž s nadpřirozenými schopnostmi a kdyby žil o několik desítek let později, zřejmě by skončil na některé z hranic, kde za inkvizice upalovali čaroděje a lidi posedlé ďáblem. Říká se, že ani jeho pražský současník Mistr Jan Hus neměl Žita z těchto důvodů příliš v lásce.

Agent ve službách krále Zikmunda

Některé historické prameny dokonce uvádějí, že Jindřich Žito z Jivan byl špehem uherského krále Zikmunda Lucemburského (1368-1437), bratra Václava IV..Ten měl dvorního šaška údajně využívat jako vyzvědače na českém královském dvoře a za jeho služby darovat muži v pestrém oděvu s rolničkami hrad Přimdu.

1459572:gallery:true:true



Autor:  ben

Přečtěte si
auto3000@...
6. 8. 2019 • 08:50

Kdo byl skutečný Žito?

Již několik historiků i publicistů se pokoušelo spojit legendárního kouzelníka Žita s nějakou historickou postavou. Většina z nich se jej snažila ztotožnit s nějakým člověkem jménem Žito, kterého se jim podařilo dohledat v okruhu dvořanů krále Václava IV. Ale ani Henzl Žito, který zasedal v letech 1424–1426 v městské radě Nového města pražského, ani Jindřich Žito z Jivjan, přívrženec Zikmunda Lucemburského a od roku 1420 držitel hradu Přimda, zřejmě nebudou naším hledaným dvorním mágem.

Historik profesor Rudolf Urbánek na to šel z jiné strany. V Kronice university pražské, vzniklé nedlouho po smrti krále Václava IV. (1419), se mu totiž podařilo najít pasáž o jakémsi královském šaškovi, který v roce 1393 vystupoval v podivném klobouku proti prodeji odpustků a vysmíval se lakotným kněžím. Šaškovo jméno v kronice uvedeno není, ale podle profesora Urbánka mohlo jít o Žita, který byl původně královským šaškem a zároveň přívržencem Jana Husa. Jeho odpůrci z něj však v pozdějším vyprávění udělali zlomyslného (kališnického) čaroděje. Koneckonců i v Dubraviově podání si Žita nakonec odnese čert, kterému se upsal.

TIP: Šašek nebo génius: Čím pohoršoval slavný lékař Paracelsus společnost?

Ačkoliv Urbánkovo vysvětlení nemůžeme podpořit konkrétními důkazy, přece jen se nezdá až tak nepravděpodobné. Zejména v lidové tradici k sobě totiž kacíři a čarodějové mívají často blízko. Na postavu historického králova kejklíře, který se projevoval nevraživě vůči církevním představitelům, se tak mohla postupem desetiletí nabalit pavučina černokněžnických a kejklířských motivů známých z jiných příběhů.

Tak například Václav Hájek z Libočan zaznamenal k roku 1392 příběh o soupeření českých a porýnských kejklířů, který mohl posloužit Dubraviovi jako základ pro Žitovo špičkování s kejklíři Jana Bavorského. Navíc k tomu jistě přispíval i veřejně známý zájem Václava IV. o alchymii, astrologii a hádání z ruky. Pokud tedy nějaký historický Žito skutečně existova

repro
4. 12. 2012 • 14:29

Copak to nevidíte? Je to starý, nemocný muž.Smutné na tom je, že ho následují slepci, kteří to nrvidí.

repro
4. 12. 2012 • 13:53

Fandíš tomu rasistovi?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.