Před rokem zemřel výtvarník Miler: Kam zmizelo Krtečkovo dědictví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před rokem zemřel výtvarník Miler: Kam zmizelo Krtečkovo dědictví?

Krtek na jedné posledních fotografií se Zdeňkem Milerem, jenž ho stvořil.
Krtek na jedné posledních fotografií se Zdeňkem Milerem, jenž ho stvořil. (ara, Hana J., Roman Souček, Marek Pátek)

„Haló, haló! Tady! Tady! Ááách jo...,“ říká posmutněle Krteček. A není divu. Dnes je to právě rok, co oblíbená kreslená postavička přišla o svého otce Zdeňka Milera (†90). Výtvarník, jenž se stal ikonou českého animovaného filmu, zemřel loni o posledním listopadovém dnu v onkologickém sanatoriu na Příbramsku.

Televizní Krteček si za úctyhodných 55 let své existence získal srdce nejenom Čechů a Slováků, ale i například Japonců nebo Číňanů. Vnučka Zdeňka Milera Karolína prozradila deníku Aha!, jak si oblíbená kreslená postavička vedla v roce, který jako první prožil bez »táty«. „Tenhle rok nebyl ziskový...,“ musela konstatovat Karolína. „Spíš jsem musela několik milionů, které jsem po dědovi zdědila, investovat. Například do aktualizace webů či rozšíření exportu do zahraničí,“ uvedla.


Ale i tak slavil Krteček další úspěchy. V podobě večerníčku se v červenci vrátil na obrazovky čínské televize, a to po zhruba deseti letech. Také proběhla dražba mince s motivem postavičky. „Vydražila se za 150 tisíc korun, které dáme do speciální školy v Poděbradech. Za tento rok se nám pro ně podařilo vybrat už 250 tisíc,“ vyčíslila Milerova vnučka, která je zakladatelkou a prezidentkou charitativní Nadace Zdeňka Milera.

Krtečkovi fanoušci se podle ní také mohou těšit na další pokračování večerníčku. Už v příštím roce začne nadace natáčet nové díly!


Milovnice Krtečka Hanka (26): Jezdí se mnou světem!

 Jsou lidé, kteří bez Krtečka neudělají ani krok! Kupříkladu Hanka J. (26) ho s sebou měla i v Indii a Americe! Hanka všechny jejich společné cesty dokumentuje, vy tedy můžete vidět jeho fotky z New Yorku anebo Indie. „Plyšového Krtečka jsem dostala od přátel loni v lednu v den odletu do Indie, kam jsem jela na čtyřměsíční stáž. Ti mi také vnukli nápad, abych se s ním všude fotila,“ vysvětluje Hana. Krtečka má jako téměř každý Čech ráda od malička a jeho večerníčky si ujít nenechala. Cestování s ním si Hana nemůže vynachválit. „Je malý, skladný. A ještě mi usnadňuje vybírání fotek. Z toho nepřeberného množství prostě jen vyberu snímky s krtkem a každý vidí, kde jsme byli,“ dodává Hanka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.