PROSTŘENO: Recepty jen pro otrlé! Zdeňkovo menu zůstalo na stole bez tknutí!
Večer u Zdeňka Mičky vstoupil do historie pořadu Proptřeno. Hosty pozval do tak otřesných podmínek, že kvůli smradu odmítli jeho jídlo jíst. Zdeňkovy pokrmy by ovšem nevypadaly příliš vábně za žádných okolností… Nevěříte? Uvařte si je sami… a lépe!
Zeleninovy salát
- rajčata,
- 2 papriky,
- ocet,
- cibule,
- pepř,
- sůl,
- 1 okurka
Na dresink:
150 ml oleje
sůl
2 lžíce citronové šťávy
1 žloutek
mletý bílý pepř
1 vejce
Postup:
1. Zeleninu nakrájíme a smícháme dohromady. Přelijeme dresinkem z domácí majonézy, kterou můžeme nastavit kupovanou tatarkou, jogurtem, dochutit hořčicí, bylinkami a citronovou šťávou.
2. Majonézu rychle vyrobíme v mixéru. Rozklepneme vejce, přidáme žloutek se solí, pepřem a na nejvyšší stupeň umixujeme. Pravidelným pramínkem přiléváme olej do šlehače tak, aby vznikla hladká majonéza. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Dáme vychladit, neskladujeme, ihned konzumujeme.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: Salát/ bez vaření
Krůtí vývar
- 1 krůtí skelet nebo krk,
- 2 nové brambory nebo jeden větší,
- malé sítko rýže,
- 1 mrkev,
- 1 malý celer,
- libeček,
- sůl a pepř
Postup:
Dáme vařit všechny suroviny kromě brambor a rýže. Po hodině scedíme, přidáme rýži a na kostky nakrájený brambor, vaříme ještě čtvrt hodiny, dochutíme a podáváme.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy:1-2 hodiny
Čas vaření:90 minut
Recipe category: polévka/ vaření
Králík ve smetanové omáčce
- 1 domácí králík,
- kořenová zelenina, hlavně mrkev
- sůl,
- celý pepř,
- 1 smetana 31%
Postup:
Králíka dáme do pekáče a pečeme dohromady asi 1-2 hodiny se zeleninou a kořením. Maso dáme stranou a propasírujeme zeleninu, omáčku zředíme a nastavíme smetanou. Provaříme, dochutíme, naporcujeme maso a podáváme. K jídlu se hodí knedlíky hrnkové (vídeňské, karlovarské).
Teplota: 100, 160 a 170°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé/ zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 2-3 hodiny
Čas vaření: 2 hodiny
Recipe category: Hl. chod/ příloha/ pečení/ vaření
Ovocná buchta
- jahody,
- borůvky,
- maliny,
- ostružiny,
- smetana na šlehání,
- ztužovač šlehačky
Postup:
Ovoce dáme do misky a ozdobíme ušlehanou smetanou.