Recept na bohatství: Tyhle dezerty uchvátily porotu. CELÉ RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Recept na bohatství: Tyhle dezerty uchvátily porotu. CELÉ RECEPTY

Maminčin kynutý koláč od Zuzany Ratulovské
Maminčin kynutý koláč od Zuzany Ratulovské (TV Barrandov)

Porota Receptu na bohatství znovu ocenila jídla, která byla podle nich v dalším soutěžním kole nejlepší. Libuši Šmuclerovou, Pavla Maurera a Michala Rabinu čtyři dobroty opravdu nadchly. Oslní ale i vás? Přinášíme vám recepty, abyste si mohli udělat obrázek sami!

Maminčin kynutý koláč (Zuzana Ratulovská)

Suroviny:
Těsto: 1 droždí, 500 g hladké mouky, 9 lžiček cukru krystal, ¼ litru mléka, 2 dcl oleje, 3 žloutky, švestkový lektvar na potření
Náplň: 60 dkg tvarohu, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr podle chuti, citronová kúra
Drobenka: ½ másla, hrubá mouka a cukr krystal dle potřeby

Postup:
Z mléka, droždí a cukru vytvoříkem kvásek, přidáme olej, žloutky, mouku, cukr a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, necháme nakynout, poté rozdělíme na 3 až 4 části. Vytvoříme buchty plněné tvarohem, dáme na plech a roztlačíme. Potřeme bílkem, lektvarem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180 až 200 stupňů, zhruba 30 minut.

Jablečno-karamelové řezy (Zuzana Patkošová)

Suroviny:
Těsto: vejce, polohrubá mouka, vlažná voda, cukr krystal, prášek do pečiva
Náplň: jablka, cukr krystal, máslo
Krém: smetana ke šlehání, kyselá smetana, tvaroh, vanilkový cukr, bílá čokoláda, mléčná čokoláda na ozdobu

Postup:
Oddělíme žloutek od bílků. Žloutky promícháme s cukrem, přidáme vlažnou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme našlehaný sníh z bílků. Vše vylijeme na plech vystlaný papírem na pečení a pečeme při 180 stupních zhruba 15 až 20 minut. Na náplň si v hrnci připravíme karamel z cukru, přidáme máslo a oloupané, na kostky nakrájená jablka. Promícháme, přikryjeme a podusíme, dokud jablka nezměknou a karamel se nerozpustí. Následně naneseme upečené těsto. Krém připravíme ze smetany ke šlehání, kterou dáme vařit do hrnce a už během ohřívání přidáme bílou čokoládu. Za stálého míchání necháme povařit. Hmotu pak necháme do druhého dne v ledničce a potom ji vyšleháme do tuha. Vzniklou hmotu smícháme s kysanou smetanou, tvarohem a vanilkovým cukrem. Potřeme tím těsto s chladnými karamelovými jablky. Polijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a nakrájíme na řezy.

Svatební koláčky s tvarohem (Daniela Schachlová)

Suroviny:
Těsto: 270 g hladké mouky, 30 g kakaa, 50 g hnědého cukru, ½ lžičky kypřícího prášku, špetka soli, kostka čerstvého droždí, 50 ml oleje, 100 ml mléka, 20g hořké čokolády, 2 lžíce vanilkového rumu, 2 žloutky
Náplň: 500 g tvarohu, 2 lžíce vanilkového pudinku, dřeň z 1 vanilkového lusku, hrst rozinek namočených v rumu
Drobenka: 100 g másla, 100 g hladké moouky, 100 g moučkového hnědého cukru
Dále: bílek a máslo na potření, moučkový cukr na posypání, povidla

Postup:
Do mísy prosejeme mouku, kakao, sul a kypřící prášek. Vmísíme nastrouhanou čokoládu. Do hrnku nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté do nej vyklepneme žloutky a promícháme. Kvásek přidáme k mouce, přilijeme rum, promícháme a přidáme olej. Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme vykynout. V jiné míse rozmícháme tvaroh s cukrem a pudinkem, přidáme dřeň z lusku a rozinky. Nakynuté těsto rozkrájíme na kousky, plníme náplní, dobře uzavřeme do kuličky. Položíme na plech dále od sebe. Zploštíme lžící, do dulku dáme povidla. Potřeme bílkem a zasypeme drobenkou. Necháme krátce nakynout a dáme péct do vyhřáté trouby na horký vzduch 170 °C než drobenka zezlátne. Po vytažení potřeme máslem a pocukrujeme.

Panacota (Vlastimil Marek)

Suroviny:
1l smetany, 6 ks želatiny plátkové, 200 g cukru krystal, 30 g vanilkového cukru, 100 g kokosu strouhaného, 100 g máku mlatého

Postup:
Vezmeme smetanu, kterou dáme do hrnce a necháme ji přejít varem, odstavíme a necháme schladnout na 60 °C. Přidáme cukr a namočíme si želatinu. Až změkne tak ji vložíme do smetany a dobře promícháme. Poté si smetanu rozdělíme na 2 díly, do jednoho dáme kokos a do druhého mletý mák. Nalejeme do formiček a dáme ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopíme a servírujeme s omáčkou z černého jeřábu.





Přečtěte si
hillaarkaa
12. 9. 2012 • 10:23

Se s vítězem poveze a bude ho dřít z kůže

winterfreshka
12. 9. 2012 • 07:58

Otvírá se mi kudla v kapse Kam se hrabe Pohlreich

jiriforman
11. 9. 2012 • 13:53

tak oslňujícího? Teda ta chuť je opravdu výborná a málokterý moučník se tomu vyrovná, ale upéct to zvládne snad každý.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.