Kateřina Brožová: Dceru musím před začátkem školy »uplatit«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kateřina Brožová: Dceru musím před začátkem školy »uplatit«!

Kačenka půjde už do páté třídy. Její mamka jí do nového roku pořídila novou aktovku.
Kačenka půjde už do páté třídy. Její mamka jí do nového roku pořídila novou aktovku. (Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, Petr Novotný)

Už jen dvakrát se vyspíme a je tu opět nový školní rok. Povinnosti nezačínají jen školákům, ale i nám dospělákům – jejich rodičům a často i prarodičům. Právě na nás záleží, jak své ratolesti a vnuky připravíme na přechod do nové etapy života, případně návrat od prázdninového volna zpět k pevnému režimu.

Své o tom ví i krásná herečka Kateřina Brožová (44), jejíž dcera Kačenka (10) během dvou prosluněných měsíců na školu úplně zapomněla a teď mamince vzkázala z tábora, že se bojí pondělního rána!

Poslední dny prázdnin dcera Kateřiny Brožové trávila na »koňském« táboře kousek od domova. „Bude to hrozný návrat do reality, až přijede o víkendu domů. Jde už do páté třídy,“ obávala se maminka reakce své dcerky z návratu k povinnostem.

Ale přežily to i jiné děti, proto si je Brožová jista, že její princezna strach z prvních dní v lavici brzy překoná a do učení se vrhne s vervou. Zvlášť když do nového školního roku vstoupí opravdu stylově a s grácií: „Musíme jít s dobou, tak jsem šla a koupila novou aktovku! Už jich máme doma několik,“ svěřila se herečka deníku Aha!.

Jak děti připravit na školu? Radí psycholožka Alena Uváčiková!

Co dělat, když se dítě do školy netěší?

Vyprávějte mu historky z dob vašich školních let. Vysvětlujte mu, že všichni do školy museli, že se tam naučí spoustu nového, že tam najde nové kamarády, bude tam legrace.

Co když bude dítě od začátku školy zamlklé a nebude se chtít bavit?

Může se jednat o sníženou schopnost přizpůsobit se kolektivu a novému prostředí. I velmi inteligentní děti, pokud ještě nedozrály, s tím mohou mít problém. Pak je jim potřeba věnovat víc času a pozornosti. Smiřte se s tím, že první ročník obvykle protrpí. V krajním případě lze zvážit návrat do předškolního zařízení.

Jak dítě vypravovat do školy, aby bylo v co největší pohodě?

Vstávejte s ním hodinu před odchodem do školy, aby se nebudilo ve stresu, nemylo se a neoblékalo ve spěchu. Nechte ho v klidu nasnídat. Při snídani si popovídejte o tom, co vás ten den čeká, kdy se odpoledne uvidíte apod.

Některé děti ve škole zlobí. Jak poznat, že to není třeba projev hyperaktivity či jiné poruchy?

To je třeba řešit hned od začátku! Poruchy učení a často i hyperaktivita se projeví až ve škole. Pokud si učitelka stěžuje, doporučuji hned kontaktovat psychologickou poradnu.

Co s dítětem, jež se odmítá doma připravovat?

Je dost špatné, když nemá rodič u potomka dostatečnou autoritu, aby ho k dělání úkolů přiměl. Musí dítěti vysvětlit, že úkoly jsou jeho práce, povinnost. S prvňáčkem zkuste třeba soutěžit, kdo udělá hezčí čárky nebo kdo jich napíše víc apod.

Je pravda, že jídlo může ovlivnit pohodu dítěte a jeho schopnost učit se?

Vše souvisí s hladinou cukru v krvi. Nenajedené dítě může být apatické, pasivní, mívá problém se soustředit. Musí také dostatečně pít.



Přečtěte si
bicnablbce
2. 9. 2012 • 23:03

Ale nikdo ti to nevymlouvá. Ať si taková blbka, jako jsi ty, klidně žije dál ve svých iluzích. Alespoň je do koho si rýpnout. Do inteligenta se těžko obouvá, ale do takové idiotky - hillarky to jde jako po másle.

hillaarkaa
2. 9. 2012 • 20:55

Nojo,ty smradlavko,každej nemůže být taková zapařená,rozkydlá,fousatá teta z Horní Dolní jako ty Ty bys jí ani nepoděkovala,kdyby ti hodila na polívku,náno

hillaarkaa
2. 9. 2012 • 20:52

Já to prostě vím.Avšak vymluví-li mi to tlupa zdejších socek,homeless,homoklád či smradlavek s rybinou-nechává mě to klidnou

herecka
2. 9. 2012 • 19:10

naprostý souhlas

herecka
2. 9. 2012 • 19:10

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.