Nebojsa Ondřej Vetchý natáčel drsné válečné scény: Odmítl dubléra! Sám létal povětřím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nebojsa Ondřej Vetchý natáčel drsné válečné scény: Odmítl dubléra! Sám létal povětřím!

Nebezpečnou scénu, kdy ho výbuch bomby vymrští několik metrů do vzduchu, natáčel Ondřej Vetchý bez kaskadéra.
Nebezpečnou scénu, kdy ho výbuch bomby vymrští několik metrů do vzduchu, natáčel Ondřej Vetchý bez kaskadéra. (Bontonfilm, ara)

Přestože se herci Ondřeji Vetchému (50) před rokem nevyplatilo, že při natáčení thrilleru Vendeta odmítl dubléra a těžce si natrhl sval na noze, nenechal se zastoupit ani tentokrát. Coby veterán z české mise v Afghánistánu v neděli dotáčel akční scény filmu Všiváci, kdy ho tlaková vlna po výbuchu vymrští do několikametrové výšky. Nebojsa a svalovec Vetchý si ovšem usmyslel, že nebezpečný zážitek okusí na vlastní kůži!

Někde v dalekém Lógaru by si možná tak riskantní kousek rozmyslel, ale tady věděl, že by o něj v případě zranění bylo rychle a dobře postaráno. Produkce filmu totiž vybudovala »kus Afghánistánu« jen pár kilometrů za Prahou!

Filmové bojiště dočasně vzniklo v berounském velkolomu Čertovy schody a spolu s herci se po něm s požehnáním ministra Vondry proháněli i elitní vojáci z Armády ČR.

„Měli jsme jedinečnou možnost točit se skutečnými profesionály. Tito výjimeční muži a ženy jsou připravení a ochotní obětovat se pro svou zemi. Byl to pro nás neuvěřitelný zážitek naplněný nadějí, že díky nim se může člověk cítit bezpečně,“ pochvaloval si Vetchý.

Na place se nejednou ocitl v prudké palbě afghánských povstalců a v jednu chvíli také blízko něho vybuchla nálož a on letěl několik metrů vzduchem!  Že by jej zastoupil někdo z kaskadérů, nepřipustil.

O tom, jak se mu životu nebezpečné scény podařily, se můžete přesvědčit již na konci ledna roku 2013, kdy mají Všiváci naplánovanou premiéru.

Zajímavosti

Český Afghánistán vznikl ve vápence Čertovy schody v Tmani u Berouna, jen kousek od Koněpruských jeskyní.

Náročné natáčení válečných scén stálo produkci filmu odhadem 1,5 milionu korun.

Natáčení se účastnili i profesionální vojáci Armády České republiky. Výsadkový prapor vedený podplukovníkem Švejdou to měl v rámci cvičení.

Každý voják disponoval automatickou útočnou puškou Bren 805 a pistolí Glock, odstřelovači pak měli dvě pušky Falcon.

Na vzniku scén se podílelo 30 vojáků, na bojišti byla čtyři vozidla LRD 130 Kajman i jedna obrněná tatra.

Ondřej Vetchý v mládí absolvoval základní vojenskou službu, a je tudíž vojákem v záloze.

Ve filmu se objeví také Tereza Voříšková, Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Marek Taclík, Andrea Kerestešová či Tatiana Vilhelmová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.