Dagmar Havlová: Ronila slzy u rakve Jaroslavy Adamové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dagmar Havlová: Ronila slzy u rakve Jaroslavy Adamové!

Dagmar Havlová ani Simona Stašová nedokázaly zadržet slzy smutku
Dagmar Havlová ani Simona Stašová nedokázaly zadržet slzy smutku (Marek Pátek)

Na pohřbu herečky Jaroslavy Adamové (†87) si Dagmar Havlová zopakovala traumatické emoce spojené s odchodem jejího manžela Václava Havla (†75).

Rozloučení s legendární herečkou se uskutečnilo v pražském Divadle ABC, kde její památku přišla uctít řada významných kolegů, kteří u rakve s jejími ostatky drželi čestnou stráž. Této role se zhostila i Dagmar Havlová, pro níž byl obřad velmi citlivou záležitostí. V živé paměti má totiž stále smrt svého manžela a ve smuteční atmosféře tak propukla v pláč.

Po boku rakve se objevil i Václav Postránecký Lubomír Lipský, Vlastimil Harapes, Simona Stašová, Eliška Balzerová, Květa Fialová, či Oldřich Vízner.

Naposledy si Adamová zahrála ve filmu Líbáš jako Bůh Marie Poledňákové, pak ale přišly zdravotní problémy. V roce 2010 prodělala zlomeninu nohy v krčku a následně podstoupila totální endoprotézu. Svůj život dožila v léčebně dlouhodobě nemocných na Praze 6.

Adamová na sebe výrazně upozornila celou řadou charakterních rolí především v divadle. Ve filmu tolik příležitostí nedostala.

Po absolvování konzervatoře v roce 1946 nastoupila do vinohradského divadla, poté vystřídala několik pražských scén, od roku 1956 působila v Divadle ABC, respektive Městských divadlech pražských, kde se stala vedle Václava Vosky, Ireny Kačírkové a dalších na dlouhá léta hvězdou souboru. Zásadní vliv na její formování měl režisér Jiří Frejka a Jan Werich.

Adamová vystupovala v rozhlase, ve filmech dabovala například Jeanne Moreauovou, Sophii Lorenovou nebo Annu Magnaniovou.

Více o pohřbu Jaroslavy Adamové čtěte v úterním vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.