Po stopách Romana Janouška: Maturitu udělal až napodruhé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Po stopách Romana Janouška: Maturitu udělal až napodruhé!

Roman Janoušek
Roman Janoušek (Reprofoto TV Prima, TV Nova, ara)

Roman Janoušek alias Bémův »Mazánek« nebo »Lord Voldemort« pražského magistrátu. Tak ho známe všichni. Málokdo ale ví, kde se vzal. Aha! se to rozhodlo vypátrat a ukázat vám místa, na nichž si Janoušek vybudoval kariéru.

Gymnázium Elišky Krásnohorské: Ach, ta školní léta!

První stopa při hledání Janouškových kořenů vedla na Gymnázium Elišky Krásnohorské (Ohradní) v pražské Michli. To se shodou okolností nachází jen pár set metrů od místa, kde lobbista před šesti dny zranil ženu. Sedmnáctiletý Janoušek na gymnázium přišel až do druhého ročníku.

„Nevím, proč ho k nám přeložili, někdy se to dělá kvůli prospěchu. Pravda je, že Janoušek nebyl vůbec dobrý student,“ řekl Aha! jeho bývalý spolužák, který si nepřál být jmenován.

Není proto divu, že se Janouškovi, který za pouhých pár let paradoxně šéfoval Praze, maturita v roce 1987 až tak nepovedla a musel ji opakovat. „Udělal ji až v září, to vám leccos napoví,“ dodal jeho spolužák.

Hotel Beránek: Pane číšníku, jedno pivo!

Takhle nějak asi na konci osmdesátých let volali štamgasti restaurace tehdy vyhlášeného hotelu Beránek na pražských Vinohradech na čerstvého maturanta Janouška.

Údajný génius, golfový nadšenec a nejlepší kamarád pozdějšího primátora Pavla Béma (ODS) totiž začínal jako obyčejný číšník. V kolektivu s ním byl i Karel Stejskal, jeho pozdější podnikatelský partner, a kromě něho i Václav Petr, spolumajitel skupiny Erpet a blízký přítel prezidenta Klause.

Restauraci, kde Janoušek lítal s talíři a půllitry, nový majitel zrušil a nyní v témže prostoru sídlí banka. Hotel zůstal. „Nikdo z doby před revolucí už tady nepracuje,“ řekla Aha! recepční.

Kino Blaník a Medea Kultur: Těší mě, jsem Bém!

Po revoluci se měl sportovně zdatný Janoušek na Západě nějakou dobu živit jako trenér golfu a tenisu. Po návratu v roce 1993 s kamarádem Stejskalem založili společnost Medea Kultur a začali provozovat Blaník na pražském Václavském náměstí.

Snad každý pražský středoškolák v devadesátých letech do jmenovaného kina šel na protidrogovou přednášku, kde jej o nebezpečí drog poučoval tehdejší novinář Radek John či tehdejší šéf mezirezortní drogové komise Pavel Bém.

Za tuto »osvětu« putovaly společnosti ze státní pokladny stamiliony korun. A právě tam se z Béma a Janouška měli stát kamarádi na život a na smrt. Medea Kultur ještě pořád kino provozuje, Janoušek už ale ve firmě nefiguruje.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy: Čáry máry fuk, a je ze mě doktor práv!

Navzdory středoškolským neúspěchům je Janoušek nadstandardně vzdělaný muž. V roce 1996 totiž začal studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a po rovných šesti letech si z ní odnesl doktorský titul. Týdeník Ekonom se před časem snažil dostat k Janouškově závěrečné práci, ale marně. Doslova a do písmene ji totiž odnesla velká voda, když v Praze řádily povodně. Janouškův spolužák z gymnázia má ale jasno.

„Jeho rodina, to byl takový komunisticko-vekslácký mix a Janouškovi rodiče byli jedna ruka s Miroslavem Štěpánem (před revolucí působil jako člen předsednictva ÚV KSČ – pozn. red.). Mocenské vazby nikdy nevymizely a dodnes se říká, že doktorský diplom stál spoustu peněz,“ řekl Aha!.

Pražská restaurace Kogo a vinárna/cafe U Závoje: Nazdar Kotě, co dnes domluvíme?

Když Bém coby primátor s Janouškem řešili přidělování zakázek a funkcí, podle zveřejněných tajných nahrávek se během hovorů komicky oslovovali »Kotě« nebo »Mazánku«.

A když netelefonovali, scházeli se v nejvybranějších pražských podnicích. Kromě notoricky známého Obecního domu to byla hlavně Bémova oblíbená vinárna U Závoje či restaurace Kogo v italském stylu, kde slavil narozeniny i prezident Klaus.



Autor:  vr

Přečtěte si
winterfreshka
31. 3. 2012 • 10:38

V prvé řadě vzhledem k tomu,jak se tu prezentujete byste se měla zamyslet sama nad sebou .Tohle se narodí asi 2krát za 100let

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.