Před 20 lety vysílali první Tutovku! Tahle soutěž udělala z lidí milionáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Před 20 lety vysílali první Tutovku! Tahle soutěž udělala z lidí milionáře!

Valerie Kaplanová alias Bába Tutovka.
Valerie Kaplanová alias Bába Tutovka. (pro Aha! - archív České televize)

Velké prachy, barevné kolo štěstí, bláznivá vrásčitá babka a k tomu nesmrtelný moderátor Přemek Podlaha (73). Vzpomínáte? To byly symboly televizního pořadu Tutovka. Ve své době se stal fenoménem, šlágrem, který jsme tu nikdy neviděli. Je to právě dvacet let, kdy se tento pořad na obrazovkách České televize objevil poprvé.

Tutovka dosáhla sledovanosti, kterou už žádná jiná televizní soutěž nikdy v historii nepřekonala. Nakonec ale skončila skandálem. Mělo se manipulovat s výhrami, jenže vyšetřování nic neodhalilo a mezi lidmi zůstala hořkost a fámy.

Vzpomínáte?

Kdekdo z nás seděl v neděli večer u televize a napjatě čekal, až Bába Tutovka vytáhne jeho los na milion. A pořádné nervy to byly i ve studiu. Vybraný soutěžící si vylosoval ústřižek, a když souhlasilo jeho číslo s tím, které bylo na tzv. televizní desce, mohl si jít zatočit kolem štěstí.

Vůbec první vítěz pan Jozef, jehož příjmení zůstalo utajeno, si odnesl rovnou 657 000 Kčs, na tu dobu neuvěřitelné peníze. Vždyť v roce 1992 byl průměrný plat 5500 Kč! A to ještě nechybělo mnoho a Jozef mohl z televizního studia odjíždět jako nový milionář. Jenže štěstí se od něj v posledním tažení odvrátilo.

Ano, Tutovka udělala ze spousty lidí milionáře. Vidina lehce vydělaných peněz byla obrovským tahákem. Brzy pořad sledovaly téměř čtyři miliony diváků! Jistě se vám vybaví osudí narvané losy až po okraj, kde ty přilepené, anebo ty někde úplně vzadu nikdy neměly šanci být vylosovány. A vy jste se modlili, aby mezi nimi nebyly právě ty vaše.

Přemek Podlaha: Tutovku jsem dělat nechtěl!

Hlavní tváří pořadu byl moderátor Přemek Podlaha, ale také Valerie Kaplanová (†81), která se jako Bába Tutovka stala ústřední postavou v reklamě. Této přezdívky se do smrti nezbavila.

„Nikdy bych nevěřila, že Tutovka vyvolá takový poprask. Vždyť já pomalu nemohla ani do krámu pro chleba. Každý na mě volal: Bábo Tutovko! Chtěli po mně, ať to nějak zařídím, že se o výhru podělíme. Pro všechny jsem prostě byla Bába Tutovka,“ svěřila se později v jednom z rozhovorů Valérie Kaplanová známá z trilogie Slunce, seno… nebo jako filmový Jára Cimrman.

To Přemek »Receptář« Podlaha soutěž rád neměl. „Nejsem hvězda. Tutovku jsem dělal rok. Chtěli, abych pokračoval, ale tohle není moje parketa. Dnes se moc prosazuje moderátor, on je tam za hvězdu. Jenže já jsem přece jenom televizní dělník,“ bránil se.

Víte, že...

…po prvních pěti kolech získala zájem milionů diváků?

…nejnižší možná výhra vítěze byla 500 tisíc korun a vylosovaní televizní diváci získali dohromady až 20 milionů korun?

…pořad zpočátku uváděl Přemek Podlaha, později ho vystřídali Petr Jančařík a herec Michal Pešek? Lidé ale milovali Přemka.

…během pěti let a devíti sérií se vytisklo neuvěřitelných 265 milionů losů?

A co Nova? Bingo a podvod století!

A reakce konkurence? Na Nově roku 1994 rozjeli podobně laděný pořad Bingo. Avšak měl jepičí život a skončil největší lumpárnou v historii českých soutěží. Skupina podvodníků si vždy před vysíláním pořadu vytipovala osoby přicházející do studia, domluvila se s nimi, že budou vylosováni a o výhru se podělí.

Muž, který ovládal generátor náhodných čísel, totiž dokázal zařídit, že přístroj losoval předem vytipovaná čísla. Prasklo to a moderátor Jan Rosák pak musel chodit dlouhé týdny s ochrankou. Soud odhadovanou škodu vypočítal na 27 milionů.



Přečtěte si
jiriforman
1. 2. 2012 • 11:22

a lesba hillarka mají stejnou IP adresu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.