Adolf Born: Jako první nakreslil Tolkienova »Hobbita«! Jsou v tom miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Adolf Born: Jako první nakreslil Tolkienova »Hobbita«! Jsou v tom miliony!

Adolf Born
Adolf Born (Profimedia.cz, ara)

Doteď to věděl jen úzký okruh lidí. Slavný český ilustrátor Adolf Born (81), jehož díla mají statisícové hodnoty, se v 60. letech podílel na vůbec první fi lmové adaptaci románu spisovatele J. R. R. Tolkiena (†81) »Hobbit «.

Snímek ale nakonec producenti odmítli a dodnes ležel v šuplíku. Až teď, kdy režisér Peter Jackson (50) točí film »Hobbit: Neočekávaná cesta«, se k němu dostali američtí novináři.

Dvanáctiminutový animovaný film se v minulých dnech objevil na internetu. V 60. letech měl sloužit jako skica pro producenty, kteří ho nakonec odmítli realizovat.

„Dnes by mě mrzelo, kdybych něco maloval jen tak do šuplíku. Ale mladý člověk je adaptabilnější. Ten se oklepe a dělá zase honem něco jiného,“ řekl deníku Aha! Born.

Toho k práci na první adaptaci »Hobbita« oslovil v roce 1966 jeho přítel, americký režisér a scenárista animovaných filmů Gene Deitch (87), který u nás od 60. let žije.

Born na celé dílo neměl oficiální smlouvu, nakonec ale dostal několikatisícovou náhradu od filmového studia Bratři v triku. V současnosti může mít film podle ilustrátora několikasettisícovou až milionovou hodnotu.

Ještě jsem to neviděl – neumím s internetem

Pane Borne, víte, že se teď film objevil na internetu?

„Vím, pan Deitch mi ho poslal. Ale já nejsem odborník přes internet, neumím si to pustit, takže jsem ho ještě neviděl! Nicméně vím, že odezva v USA je prý velká…“

Podle čeho jste tehdy »Hobbita« kreslil?

„Měl jsem překlad, nevím už od koho, jestli to nepřeložili manželé Deitchovi... Prostě jsem věděl, jak se má ten příběh odvíjet.“

Co se dělo poté, když jste práci dokončil?

„Byla to ukázka pro producenty, kteří měli rozhodnout, jestli se to bude dělat ve filmových dílnách s pomocí animátorů. Nakonec ale na natáčení nepřistoupili!“

Jste si vědom, že film má teď po svém objevení velkou hodnotu?

„To ano, můžou to být statisíce i miliony korun.“

Budete si nárokovat nějaká autorská práva?

„Samozřejmě že ne! Nepoužilo se to v klasickém slova smyslu. Já jsem to považoval za skicu. Je pravda, že jsem musel všechno nakreslit…“ (směje se)

Takže necháte film žít vlastním životem?

„Ano! Od té doby jsem řešil spoustu jiných věcí. Pro mě je to teskná hudba minulosti…“



Přečtěte si
turbulence
13. 1. 2012 • 16:55

I když byl první je to děsný žádný vkus hnus tohle bych snad ani nezveřejnil ......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.