Vladimír Hrubý, písař Drápal z pohádky S čerty nejsou žerty: Zemřel při natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vladimír Hrubý, písař Drápal z pohádky S čerty nejsou žerty: Zemřel při natáčení!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Není nic horšího, než když herec zemře při natáčení. Událost, které se bojí všichni režiséři. V případě Vladimíra Hrubého (†62), kterého si můžete pamatovat jako čertapísaře ze slavného filmu S čerty nejsou žerty nebo flašinetáře ze Tří veteránů, se to bohužel stalo. Skonal během práce na filmu Víta Olmera (69) Páni Edisoni.

Bylo horké léto roku 1986 a Olmer pracoval se svým týmem na dětské komedii Páni Edisoni (1987). Vladimíra Hrubého v ní obsadil do role dědy Roubánka.

„Uprostřed natáčení bohužel umřel, byli jsme z toho velice zdrcení. Museli jsme předělat scénář. Není větší tragédie pro režiséra, než když mu umře herec během práce na filmu,“ vzpomíná pro deník Aha! Olmer s tím, že příčinou Hrubého smrti byl pravděpodobně infarkt.

„My jsme ho měli hrozně rádi. Byl lidský, zábavný, jedinečný pro role komických vesničanů. Patřil do staré gardy herců. Takový typ, jaký byl on, už teď těžko seženete,“ říká Olmer, jehož film měl premiéru až rok a půl po Hrubého smrti.

Start kariéry neměl Vladimír Hrubý vůbec lehký. Po roce na konzervatoři musel na nucené práce. Naštěstí ne do nacistického Německa, umístěn byl do pobočky německé letecké továrny Junkers nedaleko Srbska u Berouna.

Hrubému se nicméně i přes vyhrocenou dobu podařilo potají vystupovat s Šolcovou divadelní společností. Dva roky po válce pak nastoupil jako elév do Národního divadla, pak prošel řadou souborů a od roku 1965 byl hercem na volné noze.

Úplně poprvé se Hrubý objevil v roli Strnada ve studentském filmu režiséra Václava Vorlíčka Direktiva (1955). Výraznější roli dostal o čtyři roky později ve slavné Fričově pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959), ve které ztvárnil opilce, později hrál také melancholického flašinetáře v pohádkové komedii Tři veteráni (1983).

Nejslavnější part ale dostal o rok později, kdy ztvárnil starého čerta a pobočníka Lucifera (Karel Heřmánek) v Bočanově komediální pohádce S čerty nejsou žerty.

Filmografie (výběr)

●  Slasti Otce vlasti (169) – sluha

●  Pane, vy jste vdova! (1970) – kulisák

●  Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) – prodavač

●  Marečku, podejte mi pero! (1976) – vrátný

●  Adéla ještě nevečeřela (1977) – pilot

●  Křtiny (1981) – Podzimek

●  Tři veteráni (1983) – flašinetář

●  S čerty nejsou žerty (1984) – čertpísař Drápal

●  Fešák Hubert (1985) – skořápkář

●  Páni Edisoni (1987) – děda Roubánek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.