Jaromír Crha, starý Brůna ze Studny (Třicet případů majora Zemana): Hluchý jako tetřev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jaromír Crha, starý Brůna ze Studny (Třicet případů majora Zemana): Hluchý jako tetřev!

Jaromír Crha
Jaromír Crha (Repro Youtube.com)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Klasikou českého moderního hororu se stal 26. případ kontroverzního seriálového majora Zemana »Studna«. A to zejména díky postavě vyšinutého otce Brůny, který sekyrou zabije manželku, syna donutí vypálit zahradu a pak jej strhne při sebevražedném skoku do studny.

Kdo hrál otce, který »byl onoho večera poněkud neklidný«? Někdejší ředitel jihlavského divadla Jaromír Crha (†60), který na jevišti sbíral vavříny, ačkoliv byl nahluchlý!

Do ikonické role Brůny objevil režisér seriálu Jiří Sequens Crhu úplnou náhodou – všiml si jej při natáčení jednoho z předchozích dílů Pán ze Salcburku, kdy se filmoval ovocný trh na jihlavském náměstí.

„Já ho chvíli okukoval a říkám si: Ježiš, to je ale zajímavý typ!“ vzpomínal Sequens. Ono charakteristické neklidné kývání si prý vymyslel sám Crha. „On, jsa podivným člověkem už sám o sobě, se tam najednou začal kývat a mně se to strašně zalíbilo. A tak se kýval pořád,“ dodával režisér.

Po odvysílání Studny se Crha proslavil, a kolegové v divadle ho kývavým pohybem v předklonu začali i zdravit. Zpočátku to vnímal jako legraci, ale pak ho to štvalo.F

ascinující je, že dlouhé roky dokázal hrát s handicapem – byl silně nedoslýchavý, v podstatě hluchý jako tetřev. Kvalitní naslouchátko, které nebylo v socialistickém Československu k dostání, složitě sháněl v zahraničí. Poté ho míval začesané do zbytků rozčepýřených vlasů. Uměl sice odezírat, ale když přístroj špatně fungoval, stávalo se, že mluvil moc nahlas nebo naopak tiše.

Crha byl původním povoláním slévač, s divadlem začal na Kladně a potom přešel do Brna. V Jihlavě začal hrát se svou sestrou Marií v padesátých letech a jeden čas byl dokonce jeho administrativním ředitelem. Divadlu, v němž patřil k předním členům, byl věrný až do smrti. Zemřel po těžké nemoci 30. listopadu 1982.

Filmografie

●  Třicet případů majora Zemana (1974) – starý Brůna

●  Náš dědek Josef(1976) – děkan Kudláček

●  Jak se budí princezny(1977) – kočí

●  Julek (1979) – stařík se psem

●  Poslední propadne peklu (1982)



Přečtěte si
znojmacka
25. 10. 2011 • 07:39

doteď byla víceméně přesvědčená o tom, že tento herec měl na obličeji nějakou gumovou masku.. ( možná proto, aby mu touhle rolí tolk nekomplikovali pak osobní život )..

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.