Výročí smrti Eduarda Cupáka: Jeho 4 tajemství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výročí smrti Eduarda Cupáka: Jeho 4 tajemství!

Nemiloval ženy, ale muže. Celý život za to musel platit.
Nemiloval ženy, ale muže. Celý život za to musel platit. (Miloš Schmiedberger, ara)

Je to přesně patnáct let, co zemřel charismatický herec a skvělý dabér Eduard Cupák (†64). Jeho herečtí kolegové na něj vzpomínají jako na přímého a zásadového člověka, který byl ale zároveň plachý a citlivý.

Během svého života prožil doslova peklo. Jako malý kluk přišel o tatínka a babičku a kvůli své homosexuální orientaci měl celý život velké problémy.

1. tajemství: Zastřelili mu tátu

Do klidného dětského světa malého Eduarda krutě zasáhla válka. Kvůli tisknutí falešných potravinových lístků nacisté zatkli a v roce 1942 popravili jeho otce a babičku. Cupák tak zůstal jen s matkou. Ta ho mimochodem přivedla do světa herectví, začala ho totiž brát do divadel, která ho uchvátila. Sám si doma zaranžoval vlastní scénu, mamince zabavil záclony a když potřeboval do Romea a Julie katafalk, bezproblémů použil sousedův prasečí chlívek.

2. tajemství: Nedostudoval kvůli homosexualitě

V patnácti letech se přihlásil do dramatického oddělení Státní hudební a dramatické konzervatoře v Brně (později JAMU). Od prvního okamžiku mezi spolužáky vynikal. Těsně před závěrečnými zkouškami byl ale veřejně odsouzen za homosexuální orientaci. Kárná komise složená z jeho spolužáků, kteří mu záviděli talent i úspěchy, nakonec rozhodla, že školu musí opustit bez možnosti angažmá. Od toho okamžiku měl vstup do divadla povolen pouze jako platící divák.

3. tajemství: S milencem si koupili mlýn

V 60. letech se seznámil s o čtyři roky mladším technickým úředníkem ČKD Václavem Květem. Ten se stal jeho celoživotním partnerem. Společně koupili zříceninu starého mlýna u Velkých Popovic, který se stal Cupákovou vášní. Chátrající ruinu během dvou let zrekonstruovali a dalším stavebním úpravám a zvelebování věnoval veškerý svůj volný čas.

4. tajemství: Zabily ho cigarety

Jeho největším zlozvykem, který se mu stal osudným, bylo kouření. Denně vykouřil více než šedesát cigaret! Posledních dvacet let svého života trpěl plicními problémy, zdravotní indispozice mu přesto dovolovaly pracovat alespoň v rozhlase a dabingu. V roce 1994 krátce před Vánocemi zkolaboval a celý následující rok nepracoval. Musel také prodat svůj milovaný mlýn. Jeho zdravotní stav se nadále horšil a při životě herce držely jen umělé plíce. Nakonec nemoci podlehl.

Autor:  dan

Přečtěte si
pelagie
27. 6. 2011 • 08:54

co by jsme o životě už nevěděli, skutečně článek o ničem ...ubohost

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.