Našli jsme auto ze slavného seriálu. Tohle je Hanzlíkova sanitka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Našli jsme auto ze slavného seriálu. Tohle je Hanzlíkova sanitka!

Chloubou sbírky Jiřího Maška a zároveň i srdeční záležitostí je slavná sanitka Škoda 1201, vyrobená v roce 1960. Zahrála si například v televizním seriálu Sanitka a jezdil v ní herec Jaromír Hanzlík v roli doktora Jandery. Se stejným hercem se tato sanitka objevila i v roce 2009 ve Svobodově filmu Nepolepšitelný.
Chloubou sbírky Jiřího Maška a zároveň i srdeční záležitostí je slavná sanitka Škoda 1201, vyrobená v roce 1960. Zahrála si například v televizním seriálu Sanitka a jezdil v ní herec Jaromír Hanzlík v roli doktora Jandery. Se stejným hercem se tato sanitka objevila i v roce 2009 ve Svobodově filmu Nepolepšitelný. (Aha! – Martin Pekárek)

Vzácný klenot má ve své sbírce sanitních vozů hlavní lékař hradecké záchranné služby MUDr. Jiří Mašek. Jde o vůz, který si zahrál ve slavném seriálu Sanitka a kterým se před kamerou proháněl Jaromír Hanzlík (63) coby doktor Jandera. Pan Mašek ale nemá jen tuto sanitku, ale spoustu dalších unikátů. On totiž sanitní vozy sbírá už dvacet let.

„Bylo jich relativně málo a dojížděné byly převážně až do konce. Protože měly najeto hodně kilometrů, většinou šly rovnou do šrotu. Velkým problémem je také sehnat do sanitek příslušné vybavení, včetně nosítek,“ říká hradecký sběratel, který jedním vozem ze své sbírky dojíždí pravidelně i do práce.

V průběhu let se sbírka veteránů rozšiřovala a nedostatek prostoru donutil doktora Maška hledat vhodné místo pro jejich uskladnění. Po několika pokusech našel vhodný podnájem ve vesnici na okraji Hradce Králové. Protože prostory musejí být zabezpečené proti nenechavcům, bydlí pan domácí přímo v objektu.

„Jsme tam v podnájmu ještě s několika kamarády sběrateli a naším cílem je vybudovat muzeum, které bude časem zpřístupněno veřejnosti. Také mám v plánu půjčovat své exponáty na různé účely, například na svatby, filmování i jiné příležitosti, tak jak to činím i teď. To vše ale plánuji ve velkém až v důchodovém věku,“ říká Jiří Mašek, jehož dvě sanitky již filmařům úspěšně posloužily.

Jedna, Škoda 1201, si zahrála ve slavném televizním seriálu Sanitka a společně s mladší Škodou 1202 i ve filmu Nepolepšitelný s Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.