Zpěvák Petr Muk (†45) - Proč ho pohřbili v bílé rakvi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Zpěvák Petr Muk (†45) - Proč ho pohřbili v bílé rakvi

Jednoduchou bílou rakev se zpěvákovým tělem uložili do hrobu dva muži.
Jednoduchou bílou rakev se zpěvákovým tělem uložili do hrobu dva muži.  (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek, David Kundrát)

Zpopelnění, nebo uložení do hrobu? Po všech spekulacích je teď víc než jasné, jaký bude osud těla zesnulého zpěváka Petra Muka (†45). Na základě jeho přání zvolila rodina pohřeb do hrobu, i když to s sebou nese mnohé komplikace a omezení. „Petr sympatizoval s židovskou vírou, a nemohl být proto zpopelněn, jeho ostatky musely skončit v hrobě či hrobce. A rodina jeho poslední přání samozřejmě respektuje,“ uvedl jeden z Mukových přátel.

S uložením do kopaného hrobu nebo zděné hrobky to ale není jen tak. „Například do zděné hrobky by musela jít dubová rakev s cínovou vložkou uvnitř. Pro zpěváka ale jeho rodina vybrala bílou, topolovou, čistou a ničím nezdobenou rakev,“ potvrdil pracovník pohřební služby fakt, že se rodina rozhodla pro pohřeb do země. „Pro pohřbívání do hrobu musí být použity takové rakve, které ve stanovené tlecí době zetlí spolu s lidskými ostatky, nesmí obsahovat díly z PVC a jiných nerozložitelných materiálů, kovové díly jen omezeně, výplň rakví může být pouze z materiálů jako dřevěné piliny, papír a látky, při výrobě rakví a jejich nátěrů nesmí být zjevně použity toxické látky,“ ukládá vyhláška, která upravuje provoz pohřebišť. To by vysvětlovalo fakt, proč Mukova rodina zvolila právě rakev bez jakýchkoli ozdob a náboženských motivů, které se často dělají z kovu nebo jiných materiálů.

Do hry ale vstupuje i takzvaná tlecí doba, tedy čas rozkladu tělesných pozůstatků, která je u jednotlivých hřbitovů různá. V praxi se pohybuje mezi 10 až 15 lety. Existují ale i případy, kdy se do hrobu pohřbívat vůbec nesmí. „Bez povolení hygienika se nebožtíci nesmějí do hrobu ukládat, například proto, že tělo v zemi netleje nebo se rozkládá pomaleji,“ potvrzuje pracovnice pohřební služby v Táboře. V tomto případě ale měla rodina zesnulého zpěváka »štěstí«, protože v jejich případě žádné omezení vydáno nebylo, a Muk mohl být pohřben. A proč zrovna bílá rakev? Do podobných se kdysi pohřbívaly ctěné osoby, v bílých rakvích se pochovávali i králové.

Rodina nemá peníze?

Při pohledu na smuteční fotografie z pohřbu zesnulého Petra Muka (†45) kdekoho zarazí fakt, že má zpěvák na hrobě dřevěný náhrobek. Proč ale? Neměla snad rodina peníze na honosnější pomník? „Je to dočasné řešení. Za dvacet let své praxe jsem se doposud nesetkala s tím, že by někdo zvolil tento typ desky jako konečné řešení,“ řekla deníku Aha! Jana Kopečná z pohřební služby. „Tuto variantu pozůstalí volí jako provizorium, aby hrob nebyl beze jména, dokud nebude na zakázku vyroben nákladný náhrobek,“ vysvětluje. Fanoušci tedy mohou zůstat klidní, Petr Muk již za pár dní bude mít na svém hrobě důstojný náhrobek.


5.6.2010 12:00

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.