Lubomír Lipský: Dal jsem podpis Laurenci Olivierovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lubomír Lipský: Dal jsem podpis Laurenci Olivierovi

Lubomír Lipský vlastní i dopis spisovatele Jaroslava Vrchlického.
Lubomír Lipský vlastní i dopis spisovatele Jaroslava Vrchlického. (Aha!: Marek PÁTEK a archiv Lubomíra Lipského)

PRAHA – Málokdo ví, že legenda českého divadla Lubomír Lipský (83) vlastní velkou sbírku autogramů. A jedině deníku Aha! dovolil do této vzácné sbírky nahlédnout.

„Sbírat podpisy jsem začal v roce 1935,“ říká herec, který si získal obrovskou popularitu filmem Šest medvědů s Cibulkou nebo seriálem Tři chlapi v chalupě. „Ač mám na tisíce autogramů, podpisy herců své generace nevlastním. Přišlo mi to takové divné žádat o podpis kolegy,“ říká s úsměvem.

„Asi ve třinácti letech jsme si s klukama založili kroužek sběratelů autogramů. Do Pelhřimova totiž jezdilo hodně hereckých hvězd. Zval je tam můj tatínek, který vedl ochotnický spolek. Můj první autogram byl od Rudolfa Deyla,“ vypráví Lipský.

Časem však chlapcům začala být česká země malá, a tak se začali specializovat i na autogramy světových osobností. Lubomíru Lipskému se tak podařilo získat podpis například od Agathy Christie, Alberta Einsteina či Laurence Oliviera. „Kdysi jsem byl na představení, v němž hrál pan Olivier hlavní roli. Po představení jsem čekal ve frontě asi půl hodiny na podpis. Když na mě přišla konečně řada, sdělil jsem mu, že i já jsem hercem. On se hned začal ptát, v čem jsem hrál. Bylo jasné, že by mu děda Potůček nic neřekl. Podařilo se mi v rychlosti vybavit si pár her ze světové dramatiky, v nichž jsem účinkoval. Poté se mi podepsal a k mému překvapení mne požádal na oplátku také o autogram. Tak měl možná po celý život ve své sbírce i moji maličkost,“ směje se populární herec, v jehož sběratelském bohatství nechybí ani podpisy skoro všech českých spisovatelů.

5.8.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.