Režisér Roman Polanski: Už je v privátním vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Režisér Roman Polanski: Už je v privátním vězení!

Roman Polanski
Roman Polanski (ČTK)

Režisér Roman Polanski (76), který byl od 26. září ve vazbě ve Švýcarsku kvůli sexuálnímu deliktu ve Spojených státech z roku 1977, byl za podmínek maximálního utajení převezen na svou chatu ve švýcarském alpském letovisku Gstaad. Za kauci v přepočtu 78 milionů korun si zajistil domácí vězení. Případ tím ale nekončí a Polanskému stále hrozí vydání do USA.

Aby se vyhnuly zájmu médií, přemístily úřady Polanského už ve čtvrtek z věznice ve městě Winterthur na utajované místo, odkud ho pak mohly snadno dopravit do Gstaadu. Polanski byl do domácího vězení propuštěn pod podmínkou, že bude nosit monitorovací elektronický náramek, který nahlásí, kdyby chatu opustil. Musel také odevzdat osobní doklady.

Režiséra zatkla policie koncem září, když přijel do Švýcarska na filmový festival. Od té doby žije v nejistotě, zda bude vydán americkému soudu, který ho chce potrestat za sex s tehdy třináctiletou školačkou v roce 1977. V té době se Polanski opil a zdrogoval dívku ve vile herce Jacka Nicholsona (72) a posléze s ní měl sex. To je v Kalifornii, kde k činu došlo, automaticky kvalifikováno jako znásilnění. Režisér se přiznal, později ale ze strachu uprchl do Evropy. Do USA nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.