Dagmar Patrasová: Nevyléčitelná nemoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dagmar Patrasová: Nevyléčitelná nemoc!

Fotografie
Fotografie (internal)

Herečka a »královna dětských srdcí« Dagmar Patrasová (53) bojuje se stejnou nemocí jako Lucie Bílá (42) či Dagmar Havlová (56) – nevyléčitelným onemocněním štítné žlázy!

„Patrasová se léčí u profesora Vlčka v Motole, na obou lalocích štítné žlázy jí našli cysty,“ prozradil deníku Aha! zdroj z motolské nemocnice, kde byla Patrasová na endokrinologickém vyšetření naposledy minulý čtvrtek. „Je to pro mne dost citlivá věc,“ zdráhá se o nemoci mluvit Dáda.

„Mám formu onemocnění štítné žlázy, po které se otéká. Našli mi to náhodou při vyšetření na mammografu. Skvělá paní doktorka z Nitry. Něco se jí nezdálo, tak mi udělala i sono štítné žlázy. Je to dost citlivé téma,“ říká Patrasová, která nemoci připisuje své zdravotní potíže posledních let, jako je ospalost, otékání obličeje a postavy či malátnost a ospalost. „Jinak hraju a funguju dál. Naštěstí děti neřeší vzhled, ale duši,“ dodává herečka, která se v uplynulých desetiletích stala ikonou dětské zábavy.

Snížená funkce štítné žlázy, kterou podle nemocničního zdroje deníku Aha! Patrasová trpí, se vyznačuje tím, že tělo funguje zpomaleně, projevuje se únava, pocit chladu, snížená schopnost soustředit se, pacient trpí poruchou paměti či přibýváním na váze.

Po čase se příznaky zhoršují a přibývá suchá kůže, lámavé nehty, zácpa, bolesti a křeče svalů, pomalý srdeční tep a u žen dochází k prodloužení intervalů v menstruačním cyklu a k silnějšímu krvácení. Tento stav se nedá vyléčit, ale pomoc je celkem jednoduchá – hormony štítné žlázy se dají nahradit pravidelným užíváním tablet. Správný lék a dávkování se musí stále sledovat. Protože nadměrným dodáváním hormonu se zvyšuje riziko nebezpečí osteoporózy (řídnutí kostí) a srdeční arytmie, poddávkováním zase zvýšíme krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.