Ochrnutý Muž roku Martin Zach (23) - Můj život v nemocnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ochrnutý Muž roku Martin Zach (23) - Můj život v nemocnici!

Martin jako Muž roku 28. srpna 2009.
Martin jako Muž roku 28. srpna 2009. (ČTK/FN Motol, Martin Hykl)

Život mu dával vše, co si přál, byl aktivním sportovcem, měl úspěchy u žen, koncem srpna se stal českým Mužem roku. Martin Zach (23) z Vrchlabí byl šťastný. Vše změnil až nešťastný pád při skocích do vody. Martinovi po něm ochrnuly nohy i ruce. Již téměř dva měsíce tráví po nemocnicích.

„Hybnost rukou se zlepšila a je schopen jezdit vsedě na vozíku,“ říká Eva Jurinová, mluvčí Fakultní nemocnice Motol, kde se léčí. O tom, zda bude mít příběh se šťastným začátkem i radostný konec, lékaři nechtějí spekulovat. Jak se Martinovi změnil život? Co všechno v nemocnici podstupuje?

Zábava
  • Martinovi se prozatím »scvrkla« jen na poslech hudby a rádia z MP3ky, sledování televize, návštěvu rodiny a kamarádů či povídání se spolupacienty.
  • Počítač, alespoň podle svého sdělení, už částečně dokáže ovládat prsty na rukou. Důkazem jsou dvě zprávy, které poslal na svoji stránku na síti Facebook. První je z 8. října: „Každým dnem se to zlepšuje, a tak už jsem na PC. Řádně cvičím a pokroky přicházejí.“ Druhá zpráva pak pochází z 15. října: „Ahoj, mám se dobře a vše je v poho, akorát koukám z okna, jak chumelí, tak si ten sníh užívejte...“
Jak cvičí?
  • S Martinem cvičí několikrát denně zkušení fyzioterapeuti a musí makat i sám. Využívá speciální posilovnu, kde stroje samy cvičí s nehybnými končetinami pacienta. Zároveň musí posilovat i všechny další části těla, aby si zachoval kondičku.
  • Martin se již naučil sedět na vozíku a nyní podstupuje fázi nácviku padání, to je pro vozíčkáře leckdy denním chlebem... Ze sedu zkouší padat do stran, dozadu, v lehu se obrací ze zad na břicho a zpět, válí sudy. Zkouší se plazit vpřed a vzad.
Svaly
  • Kliknutím zvětšeteMartin přišel o svaly. Během týdne mu ubyla až 1/3 svalové síly, návrat do původního stavu však trvá 2krát déle a jen za přiměřené rehabilitace.
Mytí vlasů
  • Martin se již může pohybovat na vozíku, a na něm se tedy dostat do sprchy, takže nemusí hygienu podstupovat na lůžku. Ve sprše mu s hygienou, nejen s mytím vlasů, pomáhá zdravotní sestřička.
Čištění zubů
  • Na vozíku se dostane k umyvadlu, s čištěním zubů mu však musí pomáhat sestřička.
Holení
  • Stejně jako s mytím musí pomoci sestřička. Martin se sám neoholí.
Jak chodí na záchod
  • Martin nemá ochrnuté jen svaly na rukou a nohou, ale i svaly, které se starají o vyměšování. S čůráním mu pomáhá cévka, jinak musí používat plenky.
Nohy
  • Na nohou má Martin elastické punčochy, které mj. pomáhají proti vzniku žilní trombózy. V ochrnutých svalech se totiž zpomaluje cirkulace krve. Nohy si Martin po úrazu přestal holit.
Tajemství této fotografie - Martina léčí ochrnutý lékař

Kliknutím zvětšeteNovou cestu v životě v těchto dnech ukazuje Martinovi odborník, který z vlastní zkušenosti ví, co to znamená ocitnout se na vozíku.

Martinův ošetřující lékař je primář Spinální jednotky Fakultní nemocnice Motol Jiří Kříž, který je od 32 let na vozíčku. I jemu osudná chvíle obrátila život vzhůru nohama. Rychlá jízda na lyžích, stejná jako mnohokrát předtím, a poté pád. Jiný než ty předešlé... O svém postižení však mluví nerad. „Je to každodenní boj,“ říká jen. Veškerou energii věnuje raději svým pacientům.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.