Kabáti se těší: To bude hukot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kabáti se těší: To bude hukot!

Kabáti (zleva: Ota Váňa, Milan Špalek, Josef Vojtek, Tomáš Krulich, Radek Hurčík).
Kabáti (zleva: Ota Váňa, Milan Špalek, Josef Vojtek, Tomáš Krulich, Radek Hurčík). (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, ara)

5:00 – Jedni ji proklínají, druzí zbožňují. Pravdou ale je, že rocková skupina Kabát má u svých fanoušků nebývalou podporu. Jsou to sice jen obyčejní kluci z Teplic, ovšem za 20 let vytvořili kult, který nemá u nás obdoby. Nejlepší důkaz? Dnešní Po čertech velkej koncert v Praze! Očekává se účast až 70 000 fanoušků! Kam se hrabe Madonna, Paul McCartney a další.

..

Kdo je kdo

- Josef Vojtek (44, zpěv)

Občas zahraje i na foukací harmoniku. Původní profese: Opravář telefonů po drátě. Kde hrál a kdy: od 1988 – Kabát

- Radek Hurčík (40, bubeník)

Známější pod přezdívkou Hurvajs. Původní profese: Vyučený zámečník. Tvrdí: „Chvíli jsem chodil do fabriky, ale to je fakt hnusná vzpomínka.“ Kde hrál a kdy: od 1986 – Kabát.

- Milan Špalek (42, baskytara, zpěv)

Basák. Občas také zpívá i celé písničky, např. Ďábel a syn nebo Sex, drogy, rock‘n‘roll ze staré dobré Motorovky. Milan je také dvorní textař skupiny; Původní profese: Instalatér. Kde hrál a kdy: od 1984 – Kabát.

- Tomáš Krulich (43, kytara)

Pro něj jsou typické krulichovské kytarové riffy. Původní profese: Projektant v chemičce. Kde hrál a kdy: 1988 – 1989 – Motorband, od 1989 – Kabát.

- Ota Váňa (38, kytary)

Hraje na kytaru a na deskách nahrává i další podobné nástroje – banjo, dvanáctistrunka. Kde hrál a kdy: 1988 – 1989 – Scandall, od 1990 – Kabát.

Ze zákulisí kapely

- Hrají i po hospodách

Ale jen pro zábavu. Kytarista Tomáš Krulich: „Hrajeme na úplně jiné nástroje než v kapele. Hrajeme všechno, co se tak po hospodách hrává. Starý Olympic, nějaký country...“

- Vztahy na jedničku

Ani po dvaceti letech nepadla na členy kapely ponorková nemoc. Naopak: „Děláme i společný mejdany. Sejdeme se u někoho na zahradě, vezmeme kytary, basu a sud piva a sedíme třeba dva dny. Někdy se nám mejdan neplánovaně překlopí do zkoušky. Kluky přivezou manželky, vyhodí je před domem a odjíždějí. Třeba tady Tomáš (Krulich) s manželkou secvičili výstup z auta prakticky bez zastavení, škoda že tu jeho žena není, mohli by vám to předvést,“ směje se Milan Špalek.

- Žádné dlouhé desky!

Méně písní na albu, ale kvalitních, to je hlavní motto kapely. „Nemá cenu je dělat zbytečně dlouhé. Stejně si člověk vybere jen pár nejlepších písniček. Podle mě je lepší mít na desce deset kvalitních písniček než polovinu dobrou a polovinu příšernou,“ tvrdí Vojtek.

- Bouřlivý začátek

Tak vzpomíná Pepa Vojtek na období drsného rockera. Občas to odnesl hotelový pokoj. „Když přišlo na placení, rychle jsme vystřízlivěli,“ vzpomíná Vojtek.

- Rituál před koncertem

Když si bubeník Hurvajs zívne těsně před tím, než se jde na plac, tak je to dobrý. „Většinou si zívne,“ směje se Vojtek.

- Není to na hov...!

Jak Kabáti skládají písničky? Studnicí nápadů jsou Ota, Tomáš a Milan. Kolikrát prý na zkoušku přinesou hotovou písničku. „Stačí ale, když jeden z nás řekne, že to je na hovno, tak se to vyhodí,“ popisuje bubeník Hurvajs. „Ale když to je O.K., tak Milan udělá text a Pepa to pak nazpívá.“

- I Irům se líbíme

Kapela koncertuje i v cizině. Před lety vyjela na turné do Ameriky, hrála například i pro vojáky v Kosovu. A nejen pro české. „Hlavně Irům se to líbilo. Pořád chodili za zvukařem ptát se, o čem zpíváme,“ vzpomíná Tomáš Krulich. „Když jim naznačil, že je to trošku o chlastu a trošku o šukání, tak byli spokojení, že je to bomba.“

- 2 hodiny na přípravu

Jak často se členové kapely dostavují na místo koncertu? Dnes mají zvukovou zkoušku výjimečně již od 12 hodin, normálně ale přicházejí dvě hodiny před začátkem. „Člověk pak má nutkání, když tam dřepí s muzikantama, popíjet pivo. A když ho popíjíš od rána, tak už potom nic nezahraješ,“ popisuje Krulich.

- Pivo nám stačí

Zvláštní požadavky kapela nemívá. Ale organizátoři se prý činí sami. „Dostaneme třeba basu piv navíc, flašku vína, nějaký chlebíčky nebo bagety. Když vlezeš na šatnu, tak si myslíš, že je tam hostina, takhle nám to připravujou,“ tvrdí Krulich.

- Teplice, do toho!

Všichni členové kapely milují fotbal. Oblíbený klub? Teplice! Ota Váňa ale například jezdí i s nároďákem po všech venkovních zápasech.

- Bereme Vojtka!

Jak se Josef Vojtek dostal ke Kabátům? Prý chtěl být fotbalistou, ale při jedné oslavě si začal zpívat lidovku, čehož si všiml kytarista skupiny. A nabídl mu spolupráci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.