Emigrace Karla Gotta: Tohle všechno mu komunisté vzali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Emigrace Karla Gotta: Tohle všechno mu komunisté vzali!

Karel Gott byl terčem vyděračských metod StB.
Karel Gott byl terčem vyděračských metod StB. (Aha! – Marek Pátek, archiv Karla Gotta)

7:40 PRAHA – Zvrhlost estébáckých praktik opravdu neznala hranic! Aha! se podařilo získat kompletní svazek StB, který si komunistická rozvědka vedla na Karla Gotta (70). Spis ukazuje, že mocipáni nemohli vydýchat Mistrovo dočasné rozhodnutí nevrátit se domů ze západního Německa v roce 1971 až tak, že se kvůli tomu krutě mstili i zpěvákovým rodičům.


● Lustry, prostěradla, kukačky...
● Ten seznam má 155 položek!
● Rodiče byli bez sebe strachy


Ve dvou bydlištích, ve vile v Jevanech a domě v Praze, zabavili majetek včetně nejosobnějších věcí.


Pečlivost nohsledům komunistického zločineckého aparátu nechyběla. Sepsali vše, včetně naprostých prkotin. Soupisu majetku, který měl propadnout státu (Gott byl obviněn z trestného činu opuštění republiky), museli trpně přihlížet i Marie Gottová s manželem Karlem.

Kliknutím zvětšete„Soupis byl proveden 4. 8. 1971. Sepsán byl veškerý movitý majetek v domě čp. 78 v Jevanech, v altánu a v garáži (zároveň došlo k soupisu majetku v bytě na Praze 10, Slunečná 2 – pozn. red.). Manželé Marie a Karel Gottovi, rodiče obviněného, připomínají, že větší část tohoto zařízení je vlastnictvím jejich a v případě propadnutí majetku obviněného K. Gotta ml. budou požadovat vyjmutí ze zajištění. Marie a Karel Gottovi byli poučeni, že nesmí se zajištěným majetkem disponovat, jinak by odpovídali za způsobenou škodu,“ píše se ve spisu.

Prostěradla, povlaky na deky, regulátor teploty ústředního topení, jeden kus ocenění Zlatý slavík, kasička – velké i malé prasátko, kotel na ústřední topení na naftu nebo zahradnické náčiní. I takové absurdity se rozzuření komunisté rozhodli zabavit nejen slavnému muži, který se rozhodl vyjádřit svůj nesouhlas s režimem a nevrátit se do vlasti, ale také jeho, i v očích StB nevinným, rodičům. Dnes exekutoři nechávají povinným alespoň věci základní potřeby – tehdejší mocipáni Gottovy rodiče zbavili i postelí. Takže trestné od té chvíle bylo byť jen lehnout si do vlastní ložnice. Rodiče Mistra jistě nechápali tu hrůznou tvář, kterou jim totalitní režim ukázal!

Poznámka: Redakce Aha! našim čtenářům předkládá kompletní seznam zajištěných věcí tak, jak ho pracovníci StB sepsali. Některé ze zkratek se nám podařilo rozklíčovat, některé položky přetiskujeme v originálním znění.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Již zítra čtěte další díl seriálu o spisu StB na Karla Gotta!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.