Zora Jandová: Darovala pupečníkovou krev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zora Jandová: Darovala pupečníkovou krev!

Pupečníkovou krev darovala i zpěvačka Zora Jandová.
Pupečníkovou krev darovala i zpěvačka Zora Jandová. (Aha! – Karel Kopáč)

PRAHA – Zpěvačka Zora Jandová (50) je jednou ze 4000 českých maminek, které darovaly pupečníkovou krev. Právě takového rekordního množství tzv. štěpů pro léčbu leukemie a dalších nemocí krve bylo včera dosaženo v Bance pupečníkové krve ČR. Novou dárkyní se může stát během porodu téměř každá maminka.

Zpěvačka Zora Jandová (50) je jednou ze 4000 českých maminek, které darovaly pupečníkovou krev. Právě takového rekordního množství tzv. štěpů pro léčbu leukemie a dalších nemocí krve bylo včera dosaženo v Bance pupečníkové krve ČR. Novou dárkyní se může stát během porodu téměř každá maminka.

„Pupečníkovou krev jsem darovala 16. března 2001 po porodu dcery Ester, když jsem se o možnosti dozvěděla, neváhala jsem ani chvíli,“ popsala Jandová.

K transplantaci bylo dosud použito 39 štěpů, z nichž jeden byl transplantován v Česku, ostatní v zahraničí. Naopak díky pomoci ze zahraničí mohli čeští lékaři zachránit 29 dětí!

U nás působí kromě Banky pupečníkové krve ČR, kde se pupečníková krev daruje bezplatně a je k dispozici nemocnému kdekoli na světě, i dvě komerční banky. V nich za odběr a uchování krve musejí rodiče platit a štěp je připraven jen pro případnou léčbu pouze v rodině. Je to výhoda? „Ne, ani v rodině nemusí být shodné znaky pro transplantaci. Pokud se v rodině objevilo onemocnění, které je možné transplantací krvetvorných buněk léčit, provádíme i my zdarma odběry pro příbuzenské využití,“ říká lékař MUDr. Ivan Fales z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. V bance je takto nyní uloženo 162 štěpů, z nichž 6 bylo již k léčení dětí použito.

Proč přímo z pupečníku?

Pupečníková krev je bohatá na buňky pocházející z kostní dřeně, a může tak být použita k transplantaci jako kostní dřeň.

  • Jak se odebírá?
    Během porodu po přestřižení pupeční šňůry. Odběr trvá 3 až 5 minut, je zcela bezbolestný a nezatěžuje miminko ani matku.
  • Kde se přihlásit?
    U lékaře v porodnici, kde plánuje maminka porod. Bude muset jen vyplnit dotazník. V době porodu a pak po 6 měsících bude ještě muset podstoupit odběr krve ze žíly.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.