Muž, který rozdává poddaným mercedesy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Muž, který rozdává poddaným mercedesy

Sultán Hassanal Bolkiah s manželkami Selehou (vlevo) a Asrinas Mazhar
Sultán Hassanal Bolkiah s manželkami Selehou (vlevo) a Asrinas Mazhar (: ČTK)

BANDAR SERI BEGAWAN – Brunejský sultán, po saúdskoarabském králi Abdalláhovi druhý nejbohatší monarcha světa (majetek 450 miliard korun), včera oslavil šedesátiny. V celém státě se tato událost bude slavit po dobu třiceti dní.

Pohádkově bohatý brunejský sultán slaví šedesátiny

Muda Hassanal Bolkiah Muizzaddin Waddaulah, jak zní celé jméno monarchy, oslavy osobně spustil rychlým pochodem městem se 17 000 poddanými za sebou.

Hassanalova rodina vládne v Bruneji přes 600 let a je nejdéle vládnoucí dynastií na světě. Hassanal má dvě ženy a 11 dětí, miluje vrtulníky, letadla a sbírá automobily značek Ferrari a RollsRoyce. Žije v paláci, který je větší než ten ve Vatikánu. Výstavba stála 350 milionů dolarů, je v něm 1788 pokojů, 200 toalet s kohoutky ve zlatě, a ve stájích má sultán 200 plnokrevníků. Také miluje pólo. Když jednou hrál s korunním princem Charlesem, nechal si speciální boty dopravit svým vrtulníkem, vybaveným zlatým kniplem.

V asijském státečku, který je dvakrát menší než Jihočeský kraj a zbohatl těžbou ropy, žije 350 000 obyvatel. Ti mají neuvěřitelné sociální výhody. Neplatí žádné daně, zdravotnictví i školství je zdarma (včetně ubytování a stravování žáků), za litr benzinu platí v přepočtu 7 korun. K tomu mají státní příspěvky na svatbu, bydlení či zakoupení auta (pokud si přejí třeba mercedes, stát jim ho z téměř dvou třetin zaplatí)...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.